Apa itu Lexile

Lexile

hari ni kita akan belajar satu perkataan baru…iaitu Lexile. hehe…sbnarnye saye pon baru je 1st time dengar. maybe orang laen dah tau…cume saye je yang lambat tahu…huhu…okey…fine…ape pun yang masih blom tahu…leh la amik ilmu ni siket…dan kalau yg da compem tau…and maklumat yang saye bagi kureng tepat…leh la share fakta yang lebih tepat…

A Lexile measure is a valuable piece of information about either an individual’s reading ability or the difficulty of a text, like a book or magazine article. The Lexile measure is shown as a number with an “L” after it — 880L is 880 Lexile.

kalau tgk ayat kat atas nie…Lexile ni unit L….dan duduk dihujung nombor…cth: 880L….lexile ni ada cara tersendiri untuk mengukur tahap kesesuaian buku tersebut…start dari 0L hingga la mungkin beribu ribu… 2880L…jadi ape masalah nye dengan L ni?? hehe…xde ape masalah pon…just ni cara untuk kite tahu tahap reading kita or anak anak kite…macamane nk tau kita tahap L brape?? die ade test khas…dari situ kite bleh tahu tahap bahan bacaan yang sesuai…

A student gets his or her Lexile reader measure from a reading test or program. For example, if a student receives an 880L on her end-of-grade reading test, she is an 880 Lexile reader. Higher Lexile measures represent a higher level of reading ability. A Lexile reader measure can range from below 200L for emergent readers to above 1600L for advanced readers. Readers who score below 0L receive a BR for Beginning Reader. In some cases, for readers, a BR code is followed by a number and L (e.g., BR150L). A Lexile reader measure of BR150L indicates that the Lexile measure of the reader is 150 units below 0L. The smaller the number following the BR code, the more advanced the reader is. For example, a BR150L reader is more advanced than a BR200L reader.

Lexile jugak die ade code yang unik…antara nye seperni nie…

The Lexile codes are:

cukup la dulu citer pasal Lexile nie…at least kite dah tau satu lagi unit pengukuran. kalau sblom2 nie…hanye tau meter untuk panjang, kg untuk berat dan laen laen lagi lah…so dah bertambah satu lagi…iaitu L untuk Lexile…pengukuran buku bagi tahap pembacaan. okey see next topic…thanks

sumber

Advertisements

Keajaiban microwave yang anda perlu tahu

10 Keajaiban microwave yang anda perlu tahu

microwave bukan satu bende baru untuk perkakas dapur kita. banyak kegunaan microwave nie…tu sebab kat dapur u all ader..hehe…normally kite just gune tuk panaskan lauk or whearever u always do it before…kali nie saye nak share satu video pasal microwave yang maybe seblom nie kite tak penah buat or terpikir…hihi…microwave tu sendiri da satu alat yang canggih & innovative…tp ade lagi idea2 yang boleh kite tambah baek…supaya microwave digunakan seoptimum yg mungkin…hehe…dont worry..bende ni u all kan boleh try at home… 🙂

hehe…amacam?? ade tak bagi idea baru?? so lepas nie…takde la microwave tu tak berape digunakan…hihi..biase la org kite…mase memule beli…macam excited nak gune…bile da lame2…da jd macam gajah putih…hihi… so make sure…barang yang kite beli…kite gune sebaek yang mungkin… 🙂

credit to Cute Puppy Love

Nasi Kerabu Cholleey (recommended)

Nasi Kerabu Cholleey aka nasi kerabu ketam

entry kali nie nak citer pasal satu port makan best…kedai nie nmpak macam baru bermula…kalau tgk rupe kedai nie macam xbrape caye…huhu… tempat makan nie…actually sebuah rumah…rumah koner lot…

ape menu yg ade kat sini??? of course la rice to wednesday..haha…nasi kerabu laa…ade beberape pakej yang ader…cer tgk kat bawah nie…

ade 3 pilihan…nak lauk ayam goreng, daging bakar & ketam tumis mak mandir…huhu…pergh die punye portion agak menarik laa…mmg kenyang…sayur ulam ulaman banyak…saye cube try test makan nasi kerabu lauk daging bakar…huhu memang terangkat lah…bukan nak jek…sbb sye xde amik komisyen pon tulis dalam blog nie…hahaha…makan dalam kertas bungkus…penuh dengan bahan2 nasi kerabu cam ulam2an, solok lada, telo asin, ikan da ditumbuk, keropok, budu, sambal dan daging bakar…

tengok je la kat atas tu…camtu la makan tuk lunch..hehe…mcm saye ckap awal td lah…tempat nie agak sempoi..tak berape well proper…tp bleh je layan..hehe.. kalau org biase makan tempat standard2…x brape di suggest kan lah datang sini…sini xde ekon…kene tahan panas laa..hehe…meje pon x brape banyak lagi..kalau lambat…kene la tunggu turn @ tapau jer bwak balik makan…

tempat makan ni tak brape susah…dari arah Putrajaya…ikut Kajang Silk…lepas tol yang pertama, depan sikit lagi…smpai ader shoplot…ade nampak kedai mamak, belok ke kanan…terun bukit…naek bukit…sampai dah..huhu…satu lagi yg special…leh minum air free…da termasuk dalam pakej 🙂

kalau agak2 susah bukak wase…follow alamat nie…

Alamat Kedai :
No 2A, Jalan Baru 4 ,
Taman Bukit Kajang Baru,
Jalan Bukit, 43000 Kajang

waktu operasi: dari jam 7:30am-11:00malam (kalau x silap)

or leh follow kat fb… Nasi Kerabu Cholleey

p/s: kalau malas nk kuar opis…geng2 area kajang/bangi/putrajaya…bleh jer call or wasap…ade delivery tu..haha…terbaeklah..

#thumbsup

Domino’s Express Card 2015

Domino’s Express Card 2015

kali ni nak citer pasal kad domino express…huhu ape kelebihan kad nie?? bagi sape2 yg tak tau lagi…kad nie yg special nye…beli 1 perchume 1…wow…best giler…hehe…saye da buat kad nie since 2013 lagi…kalau anda mmg penggemar pizza…mmg berbaloi baloi buat kad nie…

kalau ade family/kawan2 datang..bleh je jamu pizza nie…beli 2 besa…dpat lagi 2 besa..mmg puas gile la makan..cer bayangkan kalau beli 5…dapat 10 pizza…huhu..kad nie harganye RM50, tuk 1st time buat. tapi macam sye nie..da ade…just nk renew…hanye RM25 saje (sebelom 31 Jan 2015)…selepas tarikh tersebut…renew akan jadi RM30. ape yang dapat kalau renew?? hmm..dapat lah kad nie..

lagi?? dapat ape lagi?? hmm…cer tgk banner nie… 🙂

bleh dapat free pizza voucher…ye ye….jd tak la rase burn camtu je bile renew 25 hengget..dapat la free pizza…saye ulang skali lagi yer…sape2 yang rase hardcore makan pizza…mmg seswai apply card nie…bukan kite jer bleh pakai…tp kawan2/jiran bleh je tumpang share gune kad nie…hihi…opss…terpecah rahsia lak… 🙂 saye ni tak la hantu pizza…tp bile terase nak makan pizza, saye musti pilih Domino…huhuhu…da takde pilihan laen da dihati…muktamad…hehehe… ramai dah terpengaruh bile saye dok asyik cakap…da tak makan dah pizza cap laen…bile diorang terai…baru rase bezanye…

okey…selamat makan pizza…kad nie valid tuk setahun jer…next year renew la lagi…kalau kad nie still ade la..hehe…

#thumbsup

Humble Chef (Kodai sodap)

The Humble Chef

okey kali nie nak citer pasal kelmarin (23/01/15)…saje je jalan2 kat kl…huhu…plan nk gi cuci2 mate kat ikea…huhu…mase ondaway tu…teringat lak ade satu tempat makan yang best n popular area bukit damansara ni…ramai orang recommend tuk test try makan sini…tp sblom2 nie xde peluang…smpai la kelmarin…

sampai jer kat kedai ni dalam kol 6:50pm…mmg ramai..kene beratur sikit…sbb 1st time datang sini…tertanye2 gak…ape yg best nye makan kat sini…dgr kate chef yang masak…masuk2 dalam kedai…kedai agak sempoi…basic je…takde deco macam2…huhu…hanye lampu cam ikea je…okey..

meje pun susun ala ala jer…haha…xde la pentingkan susun ator cam kedai mahal..kalau susun lawa2 nnti…risau org tak masuk lak kot…hehe…okey..da masuk…beratur tuk pesan order…smpai smpai giliran…tgk menu sepintas lalu…owh okey…masak2 western la expert nye…tp ade jugak mee goreng n laen2…

tp saye teringin nk makan masakan famous nye spaghetti…ade 4 jenis spaghetti Aglio e Olio, Carbonara, Pesto & Bolognese/Marinara (da tak igt aa)…hihi…pastu bleh pilih nak ayam ke kambing ke lembu ke…huhu…so for the 1st time ni…try la amik aglio e olio & carnobara…huhu…and pilihan isi nye kambing…2-2 amik kambing…

tambahan menu…amik pita kambing…huhu…terbaek lah…semua menu berasaskan kambing…and tambahan brownies n ice cream

okey…spaghetti mmg sangat sangat sodap…huhu…banyak da try makan kat tempat laen..tp sini mmg terbaek…maybe mmg taraf chef yang masak…lagi satu…mane nak dapat spaghetti RM5 sepinggan?? huhu…jd kompem bagi 5 bintang… 🙂 potion die mmg seswai utk dinner…tak la selambak banyak…huhu…rase mmg mostly perfect…seimbang…kambing and speghetti juga masak dengan well done…hehe…cam juri lak bagi penilaian…ahaks…

nie…spaghetti sodap…

so…bagi sape yang nk cube test try…kene la tau bile kedai ni bukak..kalau tak nnti…buek ponek yo datng jauh2, tp kodai tutup..huhu…kedai ni bukan buka lame, skejap2 jer…huhu…

  • Opening hours:Mon-Sat, 12noon-3pm; 6.30-11.30pm
  • ahad tutup maa…hihi..

skit share sape tokey die…huhu…

Dimiliki oleh Rosman Hussin Rizal
54, Jalan Medan Setia 2, Plaza Damansara
Bukit Damansara, 50490, Kuala Lumpur

kalau x sure location kedai nie…senang jer…area ni tak jauh dari Pusat Sains Negara…then ade shop lot kat area depan tu…area bukit damansara tau…sblom smpai kedai tu…ade CIMB bank…berdekatan dengan Masjid…

p/s: orait…bleh tambah dalam senarai pilihan makan anda…

#doublethumbsup

Isu rotan anak??

Akta Kanak-Kanak baharu cadang hukuman lebih setimpal, kata menteri

Akta baharu yang akan menggantikan Akta Kanak-Kanak 2001 dijangka dibentangkan di Parlimen selewat-lewatnya Jun ini, kata Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Rohani Abdul Karim.

Beliau berkata draf akta baharu itu yang memberi lebih penekanan terhadap kecuaian ibu bapa dalam penjagaan anak-anak, kini sedang diperhalusi Jabatan  Peguam Negara selepas pihaknya membuat beberapa pindaan.

“Pada tahun lepas, kita menghantar draf pindaan Akta Kanak-Kanak 2001 kepada Peguam Negara namun dikembalikan untuk diperhalusi dan kini draf itu diserah semula kepada Peguam Negara dan sedang diteliti dari segi perundangan, perkataan serta istilah digunakan.

“Kita jangka pada Jun, bentang di Parlimen tetapi kami cuba untuk awalkan memandangkan akta lama telah tidak lagi terpakai.

“Memandangkan pindaan yang dibuat (terhadap akta sedia ada) lebih 70%, kita yakin Peguam Negara akan bersetuju ia jadi satu akta baharu yang mungkin dikenali Akta Kanak-Kanak 2015,” katanya dalam sidang media selepas menghadiri Majlis ‘Santai Kopi O’ bersama Rakan FB Komuniti Pertubuhan Wanita (Perwani) Shah Alam semalam.

Mengulas lanjut, Rohani berkata akta baharu itu akan melibatkan penambahbaikan beberapa aspek antaranya tempoh hukuman penjara dan jumlah denda yang lebih setimpal dengan kesalahan membabitkan penderaan dan pengabaian anak-anak.

Beliau berkata berdasarkan Akta Kanak-Kanak sedia ada, hukuman bagi kesalahan penderaan ialah denda maksimum RM20,000 atau penjara sehingga 10 tahun jika sabit kesalahan manakala hukuman bagi kesalahan pengabaian ialah denda maksimum RM5,000 atau penjara maksimum dua tahun jika disabitkan kesalahan.

“Hukuman pada masa ini tidak setimpal, kita nak lebih berat dan pada masa sama kita berpendapat tidak mencukupi jadi kita turut menambah cadangan supaya ibu bapa yang disabit dengan kesalahan perlu menjalani khidmat masyarakat supaya mereka lebih insaf dan bermuhasabah diri.

“Selain itu, penambahbaikan dalam akta baharu juga, kita perlu pastikan selaras dengan Konvensyen Mengenai Hak Kanak-kanak (CRC) terutama membabitkan rotan.

“Kita telah tandatangani konvensyen itu jadi kita kena patuhinya kerana mereka akan memantau kita,” katanya.

Selain itu, Rohani berkata akta baharu akan turut membabitkan aspek  penglibatan kanak-kanak dalam proses membuat keputusan berhubung hal kebajikan mereka serta membabitkan proses pemulihan. – Bernama, 25 Januari, 2015.

sumber

assalamualaikum wbt…

hmm…isu yang mule panas sehari due nie..bila ada cadangan untuk menggantikan Akta Kanak-Kanak 2001 untuk cadangan hukuman lebih setimpal. huhu…terbayang lah mcm mane rakyat Malaysia yg kene penjara di Sweden sbb merotan anaknya. hmm…

dari bacaan dalam fb/paper dan lain…ramai yang tidak menyokong cadangan ini…dari orang2 marhaen smpai la ke x menteri…semua membantah cadangan ini…yang saye jumpe…

Dalam satu hadis riwayat Ibnu Abbas, Rasulullah SAW bersabda: “Gantungkanlah rotan sehingga rotan itu dapat dilihat oleh ahli keluarga, sesungguhnya itu boleh mendidik mereka.”

satu lagi saye hanye petik dari ustaz nie…


Apa lagi yang ada dalam memberi adab dan akhlak jika hilang kuasa merotan itu dalam sistem pendidikan? ia tidaklah menjadi keutamaan, namun dalam mendidik dan membina akhlak, merotan itu salah satu cara dalam membentuk akhlak kepada sifatnya kemanusiaan itu.. pihak berkuasa!! bacalah hadis dalam mendidik!! jangan guna aqal sahaja..

okey…pendapat peribadi saye pulak…memang tak wajar lah cadangan ini…yg kene rotan pun blom tentu dgr cakap..kalau xkene rotan..lagi la menjadi…ape pun..setiap ibubapa/cikgu2 mesti ade sebab kenapa perlu rotan dan mungkin ada cara tersendiri untuk mendidik anak-anak…semua org ingin melihat anak2 manjadi seperti yang diharapkan…

org tua2 dulu pun da pesan….”sayang anak tangan-tangankan, saya isteri tinggal-tinggalkan” huhu…terpulanglah kepada anda semua untuk mendidik anak2…walaupun zaman da berubah…tanggungjawab parent and cikgu2 sangat penting dalam membentuk jenerasi akan datang…

🙂 🙂

Kedai Ibu Mengandung & Baby di Senawang

assalamualaikum wbt…

start my entry…huhu..bedeba deba pulak…

okey…tuk post pertama ni..sye nak citer pasal kedai tuk ibu-ibu mengandung dan baby di senawang…actually…agak sukar jugak nak cari kedai2 macam nie area seremban nie…so…seremban ni antara area yg pemes ampangan/senawang/seremban 2/rasah dan laen-laen…

ok…back to kedai nie…arie ahad lepas (25 Jan 2015)…sye try la meronda2 kat area senawang…try search dalam lebai gugel..tp tak brape nk jumpe…banyak nye semua kedai online…bukan tak suke…tp bile nk beli baju nie…prefer nk pegang2 dlu meterial die n nak try dlu…ngam ke tak…

pusing punye pusing…kat area shoplot baru area senawang nie..terjumpe lah satu kedai nie…huhu…baru buka dalam 4 bulan…kedai yg simple…tp quit okey la…yang penting rege okey & barang elok…belek2 baju2 yg ade…and ade yg bekenan..huhu..so ape lagi…sambar la selai…rege pon berpatutan…so sape2 dok area seremban/senawang…bleh la singgah kedai nie…

banyak jugak la baju tuk ibu-ibu mengandung n barang baby…next time bleh la dtg lagi…kot2 ade bande laen nak cari…hehe…

jom layan gamba kedai die camne…

p/s: kalau sape tak sure tempat nie…ade beberapa landmark yg mudah nk cari…

ader bank islam, bank affin bank…die lorong ke dua dari jalan besar…