mamak naik harga start 1 april 2015

Extra 6pc in food bill will be from GST, mamak eateries tell consumers 

KUALA LUMPUR, Feb 27— Mamak restaurants have been instructed against hiking the prices of their food and drinks once the Goods and Services Tax (GST) comes into effect on April 1, Indian Muslim (Mamak) Restaurant Association (Presma) president Noorul Hassan Saul Hameed has said.

In an interview with Berita Harian, Noorul Hassan said the directive has been issued to all Presma members, and pledged that the mamak eateries throughout the country will abide by this decision.

“We have no right to raise the prices of our food and drinks. We will not do so but our customers will be charged the 6 per cent GST tax.

“The additional price is not because of us but because of the GST,” he was quoted saying.

“We in Presma have always tried not to increase our prices because the competition in this business is very stiff.

“Customers are smart, if we sell things that are too expensive they can boycott that particular restaurant or complain about it on Facebook,” Noorul Hassan added.

The Domestic Trade and Consumer Affairs Ministry has said it will take action against rogue businesses found guilty of profiteering.

Consumers should lodge complaints about the restaurants if they have evidence, he said, dodging wider questions on why popular “mamak” restaurants persistently ignore government warnings by hiking prices whenever fuel prices go up, but do not budge when prices drop.

Malay Mail Online reported back in January that mamak restaurants, staple dining spots in most locales across the Klang Valley and major cities, have refused to bring down prices despite an expected drop in overhead costs triggered by tumbling fuel prices.

These outlets, however, were quick to inflate prices when government announced the rise in fuel prices, with dining receipts said to have almost doubled immediately after the announcement.

The GST will be levied at a rate of 6 per cent beginning April 1.

sumber

salam uolls….

haa…da bace brite kat atas tu…huhu…memang kene tambah lah duit poket cik abang cik abang yang suke melepak kat mamak lepas nie…huhu…mane tak nye…semua kongress mamak dah setuju nak naek rege selaras dengan GST yang akan berkuat kuase 1 April 2015 nie…hihi…yang kaki lepak mamak…kene get ready la rege makan & minum yang baru…kalau nak tgk bola kat mamak pasni…make sure bawak duit lebih sikit…atau kurang2 kan order…kalau dulu satu game bola 3 gelas…maybe pasni…2 gelas je…hihi…

skang ni pon…i rase…bukan la murah sangat pon makan kat mamak nie…tp orang kalau da kene air tangan mamak nie…susah woo nak pisahkan…bak macam lirik lagu Deddy Dores & Mayang Sari….”Jangan pisahkan, aku dan dia…….” haha…sekali mamak…selamanye mamak…pagi tengahari petang malam…mamak slalu…hihi…

mamak ni bukan la x sedap…ade yang sedap…ade yang tahap hampeh jugak…i ni…tak la tegar mamak…tp antara kedai pilihan…sbb semua ada…nasi ada…mee ada…sampai steak pon ada…haha…oder je…semua bole buat…kalau xde pon…die takkan cakap xde…die cakap…habis…hihi…tuk entry kali ni…i belom minat nk tulis pasal kebersihan kedai mamak nie…hihi…takut ade yang ilang selera lak nanti…tp tak semua…ade yang dapat A tp ade jugak yang dapat D..be careful bile pilih kedai makan…bukan maksud kedai mamak…semua kedai makan…even kedai makan laju or fast food….kebersihan perlu diutamakan…okey…c u in next entry… 🙂

Advertisements

Juara Char Kuay Teow

Char Kuay Teow Sodap

hy uolls…kali nk g nak share satu tempat makan best di Seremban > Senawang…okey la kan…tak banyak lagi orang bgtau kat mane tempat makan yang best kan area senawang?? hihi…bukan nak promote…tp tempat ni mmg besh la…tak sure la pulak da ade ke geng2 jalan2 cari makan or best in the world da sampai sini ke belom…huhu…so kalau tgk tajuk pun da tau la kan ape menu special nye…tak lain dan tak bukan…char kuay teow…hihi…ni pon baru tau spelling kuay teow camne bile tgk pade papan tanda kedai ni…haha…ingat kan ketiaw…kuehtiau…ahaks…actually susah nak eje kuay teow ni…ni pon tak sure yang kedai tu eja betul ke tak…haha…da jd macam belaja ejaan lak entry kali ni…

ok ok…back to the topic…(hehe engelis la sangat…) kedai ni i da makan sejak 10 tahun yang lalu…hui…da sedekad rupe nye i gi makan sini…and after 10 years baru i nak share ngan uolls…hihi…da sedekat lama rupe nye…hmm…i pon tak tau brape lame dah kedai ni start niaga kat sini…sebab after finished my study…baru mula cari makan area senawang nie…so far bleh la di katekan trademark la da kot bagi penduduk area sini…

menu yang paling famous kat sini da tentulah char kuay teow…da banyak da i makan ckt nie…tp x semua tempat bole buat sesedap kat sini…hatta i makan di padang kota di penang pun xleh lawan yang sini punye. tapi tak la i kate ni la yang paling sodap skali dalam dunio ni…haha…ade je penah kene ckt di area permatang pauh…mmg terbaek…orite…tu penang mmg home town punyer…hihi… jom layan dulu camane rupe CKT Juara ni…

tu dia…memang ngam2 sepinggan…last skali taboq ngan cili jeruk…huhu…best tak hingat tu…yang ni…i order kerang lebih…mmg banyak la kerang…tak yah order kerang rebus or kerang bakar lagi…hihi…kalau uolls nak tambah telo mata pon bole…special…or nak taruk udang pon boleh…ikut la selera cam mana hang suka…bile perati mamat yang masak ckt nie…mmg da macam pro lah…siap ade api2 masuk dalam kuali…haha…cam tengok persembahan maen api pulak…hehe…tak yah susah2 nak gi AFamosaResort nk tgk red indian maen api…hihi…

balik pade menu tadi…sepinggan ckt nie…mmg ngam2 makan…kalau hang pa rasa perot hang pa besaq…leh la order 1 lagi…kalau macam i ni…pewot kecik (haha…kecik ke pewot tuw…) cukup je sepinggan…selaen pada CKT..sini jugak ade menu berasaskan asam pedas…sini die jual set…sepinggan nasi…ade timun 2 keping…telo asen separuh + ikan/daging masak asam…or kalau orang melake panggil masak gerang asam. ikan ade bleh pilih ade beberapa jenis mcm kembong/pari/tak ingat…hehe dan daging tetel…kalau uolls datang sini…bleh try 2 menu ni…kalau mmg da x makan 2 menu tu…menu lain ade je…mcm nasi goreng ke ade je…no problem…leh order…jom layan menu sempoi die…

haa…ade kat atas tu no hp kedai nie…so kalau nk datang tapi tak tau leh call je kedai nie…nak cari kedai ni tak susah…sbb bleh kate mmg dekat area town senawang…berhampiran ngan Giant Senawang…kalau dari arah toll Plus…die akan belah kiri & giant belah kanan…depan sikit lagi…ade traffic light simpang 4…and ade nampak petron…masuk kiri dan masuk ke arah Petron…menyusur ke shop lot area situ…kedai ni end lot…antara tengah2 kawasan shoplot situ…area situ ade kedai gunting rambut, kedai aksesori kete, kedai gambar dan kedai perabot…kawasan tu dalam area taman seri pagi senawang. so senang lah uolls nak cari nanti…okey cukup sampai sini dlu…nexy time i hapdet laen port makan best lagi k…c u next citer….. 🙂

#thumbsup

Tahun Baru Cina aka CNY

CNY di Malaysia

sumber

hi uolls…2 arie lagi..kaum cina akan menyambut Chinese New Year or CNY…hmm…kalau ikutkan kaum cine ni…2nd largest kaum selepas melayu…as all we know…di mesia ni…sebuah negara yang unik didiami oleh multi kaum dan merangkumi pelbagai budaya. nak kate besa nye CNY ni di mesia…kerajaan pon memperuntukkan cuti umum selama 2 hari…huhu…yang tak cine pun happy…hihi…hepi sebab holiday…and the best nye CNY kali ni…jatuh pada hari khamis…so 2 hari cuti…mean khamis & jumaat public holiday + wiken sabtu ahad…wow…APMAT hali cuti maa… 🙂 suke la uolls yang kije gomen ke swasta…klau kije ngan company cine…maybe dapat xtra cuti la tuh…hehe..best 2…and lagi xtra joy best…bile boss bagi angpow maa…hehe…kembang idug la sape yang dapat bonus tue…

huhu…actually bukan ni citer utama die pon tuk entry kali nie…yang nk di citer nye…pasal sikit conversation ngan “kawan kawan” semalam…hehe…mase tu tgh lepak lepak la…dalam citer nie…2 org melayu & 2 org cina…i salah sorang dari melayu tu la yer…hihi…even kadang2 org cakap i macam cine  maa… (haha…perasan) okey okey…so kawan i yang melayu ni…tanye la kawan cine ni…bila start cuti leong (bukan nama sebenar…hihi)? wednesday ma…wednesday sulah tutup kedai… oo…pastu leong ni sambung lagi…hari selasa baru open balik…cuti sampai senin…waa…6 hari cuti…pastu kawan i sambung lagi…mesti ramai kedai2 cina yang laen tutup kedai jugak…waa…susah la macam nie…

and then…leong pon tambah lagi…u kena minta2 jangan tayar bocor, pancit, beteri keta jangan kong…pomen suma cuti maa…hehe…pastu kawan i pon ckap…tak pa tak pa…pomen die tak risau…ada kenal sama itu pomen melayu…and then i terus tambah…pomen ade…spapepart ade?? hihi…banyak kedai yang jual sparepart yang i tau…semua org cine yang jual…pastu..semua gelak…ade pomen and barang xde pon…xleh jalan jugak…

jadi…conclusionnye?? hehe…uolls pon bole faham what i mean. banyak perkara berkaitan ekonomi ni…bergantung pada kaum cina…sekecik2 bisnes sampai la segergasi bisnes…banyak bergantung dengan olang cina…jd hidup dalam masyarakat berbilang kaum nie…kene la saling membantu dan aman harmoni…jadi bak kate pak menteri ni…yang nk soh boikot peniaga cina…tak bleh la macam tu…yang sepatutnye…boikot peniaga yang menaekkan rege barang sesuke hati…or jual barang dengan harga x masuk akal…

kat sini i sendiri ade boikot bangla…haha…ape kes?? sebab die nk potong rumpun kat kawasan rumah i yang sekangkang kucing je tu…nak mesin rumput tanpa sapu…ade ke nak sampai rm70?? huhu..kau gilo apo jang?? buat keje tak sampai sejam…nak letak rege RM70?? heloo…kau ingat den cap duit ko?? minyak mesin rumput pun x smpai 2 liter…seliter baru rm1.70sen…adoiyai…ni contoh kite kene boikot…sampai la bangla tu asyik tanye…mau potong rumput?? huhu….i kate x nak…keje2 macam tu i bleh baya rm30 maksimum…huhu…kalau rm20 lagi bagus…keje x smpai sejam rm20…mahal lah tu…budak2 kite…lebih suke keje kat fastfood dengan gaji rm5 sejam…tu pon da eksen time amik oder…hehe…bangla…nampak je macam tu…nak keje gaji rm70 sejam…5 jam keje leh dapat rm350 kalau stakat keje 20 hari…rm350x20…RM7000…tak ke kaye bangla2 nie…tu baru kire 20 hari & 10 hari enjoy..klau maksimum 30 hari keje…selambe je leh dapat RM10k kau…haa…jangan ingat keje mesin rumput ni xkaye…huhu…tu hanye keje 5 jam…or 5 rumah sehari…ade buka mata tak?? jadi…bayar upah tu…bia la sepadan dengan kerja…ehh…melalut lak cite kali ni…asal td CNY…haha…

okey la…xmaula melalut lagi…k c u next time… 🙂

Mursyidul am PAS, Nik Aziz meninggal dunia

Mursyidul am PAS, Nik Aziz meninggal dunia

assalamualaikum wbt & selamat pagi….

entry kali ni agak lewat ditulis…pada malam jumaat yang lalu (12 Feb 2015) dunia dikejutkan dengan berita tentang perginya seorang alim ulama @ tokoh agama yang sangat disegani dan dihormati iaitu Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat aka TGNA. saat saye mendengar berita tersebut…saye jadi kelu…termenung seketika dan sangat sadih atas pemergian TGNA. seolah olah ade sesuatu rase kehilangan sangat. perginya ulama yang disayangi oleh ratusan atau jutaan rakyat Malaysia khususnya rakyat kelantan. even saye pon bukan dari negeri kelantan, tetapi sangat2 terasa pemergian belian.

KOTA BAHARU – [DIKEMASKINI] Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Aziz Nik Mat menghembuskan nafas terakhir di kediamannya di Pulau Melaka jam 9.40 malam ini.

Allahyarham sebelum itu dibawa pulang pada 8.40 malam dari Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) dan ditemani kaum keluarga.

Terdahulu, anaknya, Nik Mohamad Abduh memaklumkan di dalam Facebook tahap kesihatan bapanya menurun selepas menjalani rawatan ulser, semalam.

Sementara itu, orang ramai yang turut berada di pekarangan kediaman Allahyarham mengalirkan air mata sebaik dimaklumkan perkara itu.

Pemergian Allahyarham pada malam Jumaat dalam suasana cukup tenang selepas hampir sebulan dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) HUSM.

Sementara itu, Nik Abduh mengesahkan bapanya menghembuskan nafas terakhir di sisi seluruh kaum keluarga pada jam 9.40 malam selepas sejam dibawa pulang dari HUSM.

Menurutnya, solat jenazah akan dilaksanakan pada 10 pagi esok di Masjid Pulau Melaka.

“Saya berharap rakyat Malaysia akan mendoakan roh beliau dicucuri rahmat,” katanya kepada media sebentar tadi.

sumber

jom bace sedikit info dan biodato TGNA

Nama : Nik Abdul Aziz bin Nik Mat
Tarikh Lahir : 1931
Tempat lahir : Kampung Pulau Melaka,Kelantan.

Pengajian :

  1. Pondok Tuan Guru Hj Abbas, Besut
  2. Universiti Deoband India
  3. Universiti Lahore Pakistan
  4. Universiti Al Azhar
  5. Sarjana Muda bahasa Arab
  6. Sarjana Perundangan Islam

Tuan Guru Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat dilahirkan dalam sebuah keluarga yang sangat kuat berpegang kepada ajaran Islam di Kampung Pulau Melaka, Kota Bharu, Kelantan pada tahun 1931.

Bapanya, Haji Nik Mat bin Raja Banjar bin Raja Abdullah bin Raja Mamat merupakan keturunan Raja Jembal. Bapanya lebih dikenali dengan panggilan Tuan Guru Nik Mat Alim disebabkan beliau arif dalam ilmu-ilmu agama. Beliau terkenal di Kelantan dalam mengendalikan institusi pengajian pondok di Kampung Kedai Lalat.

Di situlah Nik Abdul Aziz mendapat pendidikan awal bersama ratusan pelajar Islam dari segenap ceruk rantau Asia Tenggara. Sejak kecil beliau mempelajari dan mendalami kitab-kitab agama yang muktabar dari Almarhum ayahandanya serta belajar menulis daripada ibunya Hajah Aminah Majid.

Sewaktu usia 9 tahun, Nik Abdul Aziz dihantar berguru dengan Tuan Guru Haji Abas Mohamad di pondok Madrasah Ittifaqiyah, Jertih, Besut, Terengganu. Tuan Guru menuntut ilmu di situ selama setahun sehingga peperangan Jepun berlaku dan pengajian dihentikan buat seketika.

Pada masa ini juga, Tuan Guru berulang alik ke Kampung Sirih, berguru dengan Tok Khurasan dan belajar dengan Tuan Guru Ali Pulau Pisang dalam mata pelajaran Nahu dan Tuan Guru Dato’ Muhamad Nur Ibrahim (bekas Mufti Kelantan) dalam pelajaran Fekah. Setelah perang tamat Tuan Guru menyambung kembali pelajaran secara formal di Ittifaqiyah.

Walaupun usia Tuan Guru masih muda tetapi beliau dapat menguasai kitab Asmuni (sebuah kitab nahu yang agak tinggi) setanding dengan murid-murid yang lebih tua.

Pada tahun 1945 beliau menyambung pelajaran di Jamek Merbawi Al-Ismaili, Kota Bharu hingga 1952. Beliau menyambung pelajaran ke Universiti Darul Ulum di Deoban, India, mendalami ilmu Fekah, Usul Fekah, Tafsir al-Qur’an, Hadis dan lain-lain.

Ketika di India beliau juga telah berguru dengan Sheik al-Hadith dan guru Tarikat yang terkemuka di India iaitu Maulana Mohamad Ahmad Al-Madani dengan mendapat ijazah. Maulana Mohamad seorang pejuang kemerdekaan India yang pertama dan pernah di penjara semasa penjajahan Inggeris.

Pada 1957 beliau menyambung pelajaran ke Pakistan dalam bidang Tafsir. Pada 1958 menyambung pelajaran di Kuliyatul Lughah di Al-Azhar, Mesir dan memperolehi ijazah sarjana muda dalam jurusan pengajian bahasa Arab kemudian menyambung pelajaran sehingga mendapat ijazah sarjana (M.A) dalam jurusan kehakiman dan perundangan Islam selama 2 tahun. Kemudian beliau mendapat diploma pendidikan di Darul Azhar dan pulang ke tanahair Februari 1962.

Perkhidmatan :

Pada 1962 beliau membuka sekolah dengan menggunakan tanah wakaf yang diberi oleh ibu saudara Hajah Kalthom iaitu Sekolah Menengah Ugama Darul Ulum, Pulau Melaka di sebelah petang dan sebelah pagi beliau berkhidmat di Sekolah Menengah Agama Tarbiatul Mardhiyah, Panchor, Kemumin. Pada sebelah malam beliau menjadi guru dan penyelia di sekolah dewasa selama 2 tahun.

Pada 1 Januari 1964 beliau meletakkan jawatan dan berkhidmat di Ma’had Muhammadi, Jalan Merbau, Kota Bharu.

Bidang Politik :

Beliau menjadi ahli PAS sejak 1967. Pada Julai 1967 hingga 1986 beliau menjadi calon PAS dalam pilihan raya kecil Parlimen Kelantan Hilir (sekarang Pengkalan Chepa). Pada tahun 1986 beliau berpindah untuk bertanding di kerusi kawasan Parlimen Bachok dan Ahli Dewan Undangan Negeri (DUN) Semut Api hingga sekarang.

Pada 1971 beliau dilantik menjadi Ketua Dewan Ulama’ PAS Pusat hingga 1995. Kemudian dilantik Mursyidul Am PAS mengambil alih tempat yang ditinggalkan oleh Tuan Haji Yusuf Rawa.

Pada 1978 Tuan Guru dilantik sebagai Pesuruhjaya PAS Kelantan kemudian Menteri Besar Kelantan pada Oktober 1990. Dari sinilah bermulanya satu era kepimpinan ulama dan peranan serta tanggungjawab beliau bukan satu tugas yang kecil.

Beliau telah menulis beberapa buah buku antaranya ‘Mengapa Saya Tidak Masuk Kristian’ dan beberapa buah buku telah diterbitkan mengandungi siri-siri kuliah dan ceramah.

Pendakwah :

Dengan pengalaman yang ada, beliau telah membimbing pelajar Ma’had Muhammadi dengan menanam kesedaran dan akhirnya timbul satu ‘Halaqat pengajian yang sekarang disebut usrah. Selepas itu wujud sebuah surau yang masih ada di Ma’had Muhammadi Al-Banat, Jalan Merbau, Kota Bharu di mana surau itu dijadikan tempat latihan sembahyang jemaah dan dakwah.

Seorang Petah Bercakap

Tuan Guru lebih dikenali sebagai ulama kerana petah berpidato. Beliau telah diasuh oleh bapanya setiap hari Jumaat di masjid sejak dahulu lagi.

Ucapan beliau terang berserta dengan perumpamaan yang jelas dan memudahkan para pendengar memahaminya. Inilah cara beliau mendapat tempat di hati penyokongnya. Ilmu yang disampaikan merupakan khazanah dan kesetnya tersiar di seluruh negara hingga ke Selatan Thailand dan mendapat sambutan dari setiap peringkat sehingga menjadi bahan rujukan di pusat pengajian tinggi.

Keistemewaan :

Satu perkara yang luar biasa Nik Abdul Aziz, mengendalikan pondok bergerak sejak 1962 hingga sekarang. Beliau tidak pernah berhenti keluar rumah siang dan malam memberi kuliah dan berceramah kepada orang kampung.

Walaupun beliau telah menjadi Menteri Besar, bidang pendidikan tidak pernah ditinggalkan. Setiap malam Jumaat dan Khamis beliau mengajar dan setiap pagi Jumaat mengadakan kuliah kerana bagi beliau mengajar adalah kerja yang paling mulia sebab ia merupakan pekerjaan para Anbia’.

Beliau mendapat penghargaan:

  1. Jaksa Pendamai (JP) pada 10 Julai 1968 oleh Duli Yang Maha Mulia Sultan Yahya Putra Ibnu Almarhum Sultan Ibrahim.
  2. Kesatria Mangku Negara (KMN) oleh Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong.
  3. Dikurniakan Darjah Kebesaran Jiwa Mahkota Kelantan Yang Amat Mulia peringkat pertama (Al-Isma’illi) SJMK yang membawa gelaran Dato’ pada 30 Mac 1995.

Perkahwinan :

Pada usia 34, beliau mendirikan rumah tangga dengan Datin Tuan Sabariah bin Tuan Ishak bin Raja Awang, berasal dari Kampung Kemumin, Kota Bharu iaitu tahun 1962. Hasil perkahwinan selama 30 tahun itu dikurniakan 10 cahaya mata lima perempuan dan lima lelaki.

Mereka adalah Nik Aini, Nik Umar, Nik Adli, Nik Abdul Rahim, Nik Abduh, Nik Adilah, Nik Muhamad Asri, Nik Amani, Nik Amalina dan Nik Asma’ Salsabila.

Kehidupan beliau sederhana tinggal di sebuah rumah kayu binaan kampung. Ruang tamunya tidak dihiasi dengan set sebagaimana yang menjadi kebiasaan di rumah pembesar negeri. Apa yang ada sebuah almari yang penuh dengan kitab agama.

Beliau juga tidak membenarkan isterinya memakai sebarang perhiasan begitu juga dengan anaknya. Ternyata apa yang ditarbiyahkan ke atas keluarga dilakukan sendiri oleh beliau. Baju Melayu teluk belanga, kain sarung pelikat dan serban sudah menjadi pakaian rasmi beliau.

Ahli Parlimen yang komited :

Sebelum terpilih menjadi ADUN Semut Api dalam pilihanraya umum 1986 dan kemudiannya terpilih menjadi Ketua Pembangkang di Dewan Undangan Negeri Kelantan, Tuan Guru Haji Nik Abdul Aziz telah terpilih menjadi Ahli Parlimen PAS bagi kawasan Pengkalan Chepa selama tiga penggal berturut-turut.

Selama menjadi Ahli Parlimen, beliau telah menyumbangkan pelbagai idea, saranan dan kritikan melalui ucapan-ucapan yang disampaikannya di Dewan Rakyat.

Kerajaan contoh :

Selaku Menteri Besar negeri Kelantan yang ada pada suatu masa dahulu pernah digelar Serambi Mekah itu, sudah pastilah Tuan Guru Haji Nik Abdul Aziz akan berusaha untuk menghidupkan semula sebutan dan fungsi gelaran yang pernah diberikan kepada negeri Kelantan itu.

Satu hal yang menarik ialah di samping kesibukannya menjadi ketua pentadbiran bagi sebuah kerajaan negeri yang secara kebetulan menjadi tumpuan pelbagai pihak dalam dan luar negeri, Tuan Guru Haji Abdul Aziz masih mampu meneruskan ceramah mingguannya pada setiap pagi Jumaat bertempat di Dewan Zulkifli Muhammad Bangunan PAS yang terletak ditengah-tengah pusat bandar Kota Bharu, ibu negeri Serambi Mekah itu.

Di sinilah di Dewan Zulkifli Muhammad inilah, ribuan umat Islam akan berkumpul beramai-ramai pada setiap pagi Jumaat untuk mengikuti ceramah mingguan YAB Tuan Guru Haji Nik Abdul Aziz Nik Mat, Menteri Besar Kelantan yang dikasihi dan dihormati itu.

saye sebenarnye…memang respek dengan TGNA….dengan sikap yang sederhana…mampu untuk metadbir kelantan selama 23 tahun…semua orang tahu bagaimana PAS diperlakukan dalam landskap politik di Malaysia. bukan tugas saye nk citer pasal politik disini…tp ini pandangan orang yang diluar politik…rakyat biase yang menilai dari kaca mata sendiri. bila TGNA telah tiada baru dunia mengakuinya sebagai tokoh agama, pemimpin yang bijaksana dan macam2 orang mengatakan kebaikan TGNA. tapi untuk apa?? adakah kate sempat mendalami ilmunya?? adakah TGNA telah diberi ruang yang selayaknye untuk beliau mengajar ilmu2 yang ada padanya?? amatlah beruntung mereka meraka yang pernah hadir dalam kuliah agama beliau. semoga ilmu yang disampaikan oleh TGNA dapat memberi manfaat kepada anda..

sebenarnye, saye nk kongsi pengalaman saye berjumpe TGNA. seingat saye…pada tahun 1997 atau 1996…TGNA datang singgah ke teratak kami sekelurga yang tek seberapa. pertama kali kot sye rase saye lihat TGNA secara live. kecil orangnye dan sangat bersih wajahnye. tenang. duduk di sudut rumah. selesai makan, mak nak hidangkan minuman panas, biase nye sama ada teh or teh o…tp kami di maklumkan TGNA suke minum milo 0…hehe…eh tak sure la suke ke atau memang selalu minum milo 0..tp yang pasti…malam tu TGNA minum milo 0…kami sekeluarga sangat berbesar hati dan gembira TGNA sudi singgah di teratak ayah saye yang tak seberapa. itu lah kenangan saye bersama allahyarham TGNA. kini beliau telah tiada lagi di dunia ini, beliau telah selesai tugas dan amanah yang dipikul didunia ini, tetapi beliau telah memulakan perjalanan kehidupan yang kekal abadi…

banyak tanda2 kematian beliau yang yang ramai orang ingin kan…iaitu menginggal pada malam atau hari jumaat. berbanyak lah kita berdoa dan melakukan amal soleh agar kita juga dapat seperti mana yang kita harapkan.

Laman Grill Steak & Bar-B-Que

Laman Grill Steak & Bar-B-Que aka kedai Chef Zubir

Salam u alls…hehe…entry kali nie saye nak share la kedai chef yang cukup terkenal di Malaysia nie…saye pon kenai bila tgk rancangan Master Chef versi Malaysia…ade la kot 3-4 season dah kot…termasuk lah yg retis retis punye…hehe…so dari segi pengalaman Chef Zubir ni da tak perlu la kot nak cerite…mmg tip top and masakan memang superb…tgk la camane gaye die komen masakan peserta master chef…tu pun maybe 10% je kot die nilai…yg laen tu wat tutup mate jer…hehe…name pun rancangan tv…

eh eh banyak pulak pengenalan nye…sbnar nye nk citer pasal menu yang saye da sempat merase…hmm…actually chef nie ade 3 cawangan…satu kat kajang/bangi…1 kat s.alam dan terbaru rase kalau tak silap kat area wangsa…(sbb x penah pergi) 2-2 kajang & s.alam penah datang terai..

hmm…kalau masuk dalam restoren ni..mmg cantik..simple tp dihiasi dengan kemas dan decoration sangat mengene…hehe…okey balik pade citer menu…dari segi harge…mmg sesuai la dengan title Chef nye..hihi…cume kurang sikit la dari rege hotel 5 bintang (agak nye la…sbb x penah pon makan kat otel.. 🙂 ) dari segi rase…so perfect…insyaAllah u alls pon akan puas hati…saye pon makan yang mampu saye bayar jer…hehe…

arie tu makan steak..hehe…amik la sirloin & rib eye (ye ke) dah x igt laa…hehe…jom layan rupe die camne..

hehe…sori la gamba last skali tue..mmg licin woo…hehe..bia la gamba yg berbicara…hehehe…mcm saye ckap td la…da tahap chef…rase mmg terbaek…even bukan la chef zubir yang masakkan pon…hehe…pekerjenye mmg da terlatih la tuk masak perfect…kite pon bole pilih..ade 5 tahap masakan…nak well done ke…medium well ke…hehe…saye mmg suke amik medium well…sodap tue… 🙂

harge macam mane?? macam saye kate td..seswai la dengan titile Chef nye…sama la kite nk dapatkan rawatan dengan Doktor pakar…so da bleh la bajet nye berape..hihi…tp nk kate mahal sgt tak la…sbb bile tgk…ade je yg bawak family 8-10 datang makan sekali..hehe…bagus la da ramai org melayu yang berkemampuan…

lokasi kat mane?? yang mudah kat area kajang…sebelah dengan hiway kajang silk…sebelom sampai tol ke dua…ade lot kedai belah kiri..tak tau jugak?? ni address yer…

Laman Grill @ Kajang

No. 38G, Jalan Putra 2, Taman Putra Kajang, 43000 Kajang

bleh la gune wasap tuk cari…insyaAllah jumpe punye…okey see u next time…

Honda HR-V 2015 Dilancarkan di Malaysia (5 Februari 2015)

Honda HR-V 2015 Dilancarkan di Malaysia (5 Februari 2015)

dah layan gambar kat atas?? hehe…amacam?? suke tak?? hehe…nie la die yang ramai orang dok tunggu2 kete nie kua…sblom nie model nie dah dilancarkan di Indonesia & Thailand…mesia…baru hari lancar secara resmi…hihi… bagi yang masih tak berape nak follow kete honda nie…keta ni ala-ala 4WD…tp ni sebenarnye 2WD….and masuk jenis SUV…kalau penah perasan CR-V…die ni lebih kurang laa…just kecik sikit je dr CR-V…ye la padan la ngan harge nye… 🙂

bleh kate…kete ni gambungan 3 jenis kete…saye rase la…hehe…campuran civic, city & jazz…hehe…tu pandangan org tak profesonal yer…pandangan org kebanyakan…engine yang masuk mesia nie jeenis 1.8cc…kalau negara lain ade 1.5 & 1.8 kalau tak silap…dan kete HR-V ni jugak kalau kat luar model ni juga dipanggil Vezel. cam vess la sangat…hihi…

tengok pada luaran mcm okey la…dalam pun cantik…1st impression seperti xde la nmpak masalah or nampak kepelikan…mcm ade stengah2 kete tu…1st time tgk je…ade je bende nk dikomen nye…hihi…dalam xde nk komplen ape2…cume nampak macam sesuai tuk 2 org duduk di belakang…kalau 3…mungkin agak sendat…tu yang cakap mcm jazz…hihi…

okey…last skali…of course semua org nak tau la jugak…brape hengget kete nie?? hehe…emm…starting price RM99800.. 🙂 🙂 max price RM118000. my personal opinion…ceh ceh ceh…nak speking london pulak…hehe…rege agak kompetetif even saye bajet jual kat sini dlm 90k-110k…tapi ape nk buat…da umum rege camtue…kalau sape2 berminat..bleh la beli…memang nampak semat…

Guru & Kemalangan

Seorang guru, 3 pelajar cedera

KUALA LIPIS – Seorang guru dan tiga pelajar cedera apabila kereta yang mereka naiki terlanggar bongkah simen sebelum terbalik.

Ketua Polis Daerah, Superintendan Abdul Razak Hassan berkata, kejadian itu berlaku kira-kira jam 8 pagi semalam di kilometer 5 jalan Lipis-Benta berhampiran Kampung Binjai di sini.

Menurutnya, kereta jenis Toyota Camry yang dipandu guru berkenaan, Azaman Aziz bersama tiga pelajar iaitu Nor Syamira Che Ibrahim, 17; Ainun Najihah Bahari dan Nor Atirah Zaira masing-masing berusia 13 tahun sedang dalam perjalanan dari Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Setiawangsa menghala ke Benta.

“Sampai di tempat kejadian, kereta yang dipandu oleh Azaman telah terlanggar bongkah simen yang terdapat di laluan berkenaan sebelum hilang kawalan dan terbabas ke kiri jalan serta terbalik,” katanya di sini, semalam.

Abdul Razak berkata, Azaman yang juga Guru Penolong Kanan Kokurikulum sekolah terbabit mengalami kecederaan di bahagian badan.

“Selain itu, Nor Syamira yang merupakan pelajar Tingkatan 5 mengalami kecederaan parah di bahagian pinggang manakala Nor Atirah yang juga pelajar Tingkatan 1 patah tangan.

“Seorang lagi mangsa, Ainun Najihah pelajar tingkatan 1 sekolah berkenaan kecederaan retak jari kanan,” katanya.

Beliau berkata, semua mangsa telah dihantar ke Hospital Lipis untuk rawatan lanjut.

Menurutnya, kes disiasat mengikut Seksyen 43 Akta Pengangkutan Jalan 1987 dan orang ramai yang mengetahui tentang kejadian berkenaan diminta menghubungi Ibu Pejabat Polis Daerah Lipis di talian 093122222 untuk membantu siasatan.

Difahamkan kesemua mangsa dalam perjalanan untuk pertandingan bola baling Majlis Sukan-sukan Daerah.

sumber

masalah yang tak pernah selesai…
dari pandangan saye yang tak berape nak bijak nie…bile kejadiaan macam ni 99.9% kesalahan itu akan jatuh pada guru terbabit (kesian nye) nak buat macam mana? sekolah nak sertai pertandingan….guru pun kesian pada murid yang bersemangat nak mewakili sekolah…untuk pastikan student dapat pengalaman & pembelajaran dalam aktiviti kokurikulum…

tp pada masa yang sama…sekolah tiada peruntukan…pibg pun tak de peruntukan (sama ada tiada/tak bagi @ belum dapat duit) jd biasa nye pada awal bulan Jan/Feb peruntukan masih tiada…kalau ade skali pon mgkin tidak akan digunakan untuk pengangkutan murid…mungkin untuk perbelanjaan lain yang lebih penting (kemungkinan) dan jalan paling mudah dan menjimatkan adalah dengan meminta guru untuk menghantar murid tersebut…

banyak je kes2 sebelum ini…dan ade kes2 yang sebelum ini guru tersebut juga meninggal (itu lah yang terbaek walau nampak kejam) kerana guru tersebut telah selesai urusan nye di dunia…sekiranya hidup…kemungkinan besar parent & masyarakat akan tuding jari/saman kepada guru tersebut…pihak sekolah (mungkin) akan lepas tangan…ape tah lagi pihak kementerian (pun mungkin)

kalau kata beri kemudahan kenderaan kepada pihak sekolah memerlukan kos yang tinggi dan tidak semua sekolah dapat memiliki kenderaan tersebut. ada juga kate..nape tak pinjam sekolah yang ade kenderaan seperti van@bas?? sekolah tersebut juga penuh dengan aktiviti yang menggunakan kenderaan tersebut…jadi masalah ini tak akan selesai…alangkah bagus kerajaan dapat menyediakan peruntukan untuk perbelanjaan pengangkutan sejak dari awal persekolah. tidak perlu tunggu sehingga Feb@Mac baru duit2 turun ke sekolah.

ape2 pun sye nak ucapkan ribuan terima kasih pada guru2 saye dlu…yang penah bawak saye dengan menggunakan kenderaan sendiri untuk menyertai pertandingan mewakili sekolah…dan juga pada guru2 kini…berhati2 lah dalam membawa anak murid untuk menyertai aktiviti diluar sekolah. NUTP juga perlulah membela guru2 yang dari dulu di arahkan untuk membawa murid sejak zaman dulu2 lagi hingga la ke zaman kini…masih tidak berubah…ini bukan soal berkira atau ape…tp atas dasar keselamatan murid dan jika kejadian seperti ini berlaku…siapa akan bertanggungjawab?? siapa akan dipersalahkan?? siapa akan menjaga guru tersebut jika guru tersebut hilang upaya?? jadi…berubahla segera…selagi tak kena batang hidung sendiri…mmg kite tak rase betape pedih nye mate nak menahan air mata meleleh…huhu…

okey lah…maju lah pendidikan untuk negara…