peniaga oh peniaga melayu

salam uolls…kali ni i nak share la pengalaman i kelmarin…quit stereotype la jugak…sebab rase nye da banyak kali da orang citer or sebut pasal sikap orang melayu…sama ada bekerja, beniaga, besosial or ape2 lah…normally orang selalu lekehkan orang melayu…kenape?? emm..sebena nye x la susah sangat…perkara yang paling penting ialah sikap…@ org kampung i cakap…”attitude” 🙂 bende simple tapi tak ramai orang boleh buat

eh eh…ape cite nye ni?? cite nye chenggini….kelmarin i nak amik gamba passport..so i tahu ade satu kedai gamba kat ampangan nie…mmg bukak sampai malam…so dalam 8:20malam i da smpai kat kedai ni…i perasan kedai ni da x macam dlu i penah datang…da tak berape terurus…huhu…sampai kedai…i ckap kat staf situ yg i nak wat gamba passport…so die kate…ok terus ke belakang (dlu mase i penah wat gamba passport die soh naek kat atas…skg da tuka kat bawah jer…) ok i pon ke belakang…and tanye die soklan peberet customer…bape lame bole siap?? so die dengan condifen nye cakap…dalam 15 minit…hmm…okey la…normally dalam 10-15 memang boleh siap…so i pon xde nak siap2 sangat…terus snap muke i yg comey nie…3 kali snap…so die kate da okey…time nak kua…ade 1 lagi family bawak 2 org anak…pon nak amik gambar passport…i bile da siap..duduk la tunggu kat lua…staf td pon x la lame amik gamba bdk2 tadi…

settle snap gamba…so staf nie gi la kedepan…ngadap itu pc maa…mau wat print itu gamba…huhu…kat sini i rase..hui cepat mcm da nak siap…so tunggu je la sambil2 tgk cth gambar2 photo shut yg ade…satu2 i belek….ye la da xde ape nak buat…pastu i tgk staf td masih kat komputer…pic still not print yet…saba je i menanti…dalam kedai gamba ni…ade jugak service tuk photostat…so ade la 2-3 org budak sek men nie…dtg nak photostat…bdk2 ni pon…dok diam je depan kaunter…ade la dlm 5 minit…pastu bdk2 ni cakap la kat staf nie…yg die nk photostat…so dengan selambe…staf ni cakap…adik bleh pergi kedai belakang tak? kat belakang ade kedai photostat jugak…huhu…time i dengar staf nie ckap macam tu…mule la i rase…camni ke kedai melayu nak maju…orang nak bagi rezki…die senang2 tak mau amik…

mase terus berjalan…gamba passport masih tak siap2…rase da nk marah dah nie…tgk die dok kat komputer sambil x tau wat mende…adoiyaii…org kedai gamba laen sekijap je wat bende2 nie…hmm…xpe la…gi la kat giant ampangan jap…kua kan duwet…harap2 lepas gi atm da siap…jalan tak la bape jauh…tp pastu leh terserempak ngan membe lame…sembang2 jap…pastu da settle amik duwet…dtg balik kat kedai gambar tu..huhu…still tak siap2 jugak…haha…memang service tahap “terbaek lah….nora kasi 1/2 bintang!!!” wakakaka…memang menguji kesabaranan tul…jom layan customer2 yang da muke ketat…

jom layan pulak staf yang bleh masuk hati kering dah nie…

i tak la salahkan staf ni 100%…sbb i tengok pon die sorang je…cume maybe staf nie tak brape cekap nak wat keje sorang2 kot…customer 4-5 orang…ye la..die ni je satu2nye kedai gamba yang ade kat area ampangan nie…nk gi semban macam jauh pulak…huhu…hadap je lah…tapi next time…kalau tau camni service die…better try gi kedai laen lah…huhu…yang tau kedai ni…paham2 je lah…

okey lah…cume harapkan prestasi kedai ni leh dipertingkatkan lagi…so peniaga2 yang laen…hopefully uolls tak la amalkan mcm nie…sampai customer tak senang duduk…last2 tunggu hampir 50minit baru siap…awal td cakap dalam 15 minit je bleh siap..huhu…rugi emas i…ye la..kan org tua2 dlu cakap…mase itu emas..so banyak la emas yang i da rugi… 🙂 k c u next entry…

Advertisements

Sarapan di pekan sg besi lama

sepagi di pekan sg besi

salam uolls…da seberape ketika tak tulis kat sini rase windu pulak…just a couple of week ni i busy sket…hihi…okey kali ni i nak citer & share satu tempat i pegi ni…sebuah pekan lama di tengah2 key ell nie…eh eh…tak la tengah2 sangat haha…pekan lame ni name die pekan sg besi…some people call…pekan sg besi lama…waa…memang nampak kelamanye…meh i blanje u camne rupe pekan tu…

haa…camne uolls…nmpak tak ke stylo an pekan lame sg besi ni…huhu…cam rase kat pekan ghombau lak…sbb banyak kedai 2 tingkat je…huhu…mase lepak kat sini rase mcm agak tenang…takde serabut sangat…

chop!!! macam mane i tau tempat ni?? huhu…alkesahnye…i ade satu appointment dekat area bandar tasek selatan ni…abes je appointment tu…i rase lapa…so i try la tanye lebai gugel nie…ape sarapan best2 kt area2 sini…pastu ade la a few blogger yang suggest ke pekan lama sg besi nie..huhu…i check ngan mr waze…waa…dokek yo ghupo eh…:)   so dgn berhati2 i drive ke tempat yang telah disarankan… masuk je simpang ke pekan sg besi ni…1st skali akan nmpak balai pulis…huhu…okey agak rase selamat la…ade balai pulis…hihi…cam kg2 dlu2…mesti ade balai pulis…cam citer bukit kepong lak…

so…i try pusing2 pekan ni…nak gak tau ape ade sekitar pekan nie…banyak shop lot lame2 2 tingkat…ade pasar & hujung ade bank…blah blakang ade new style shop lot…tp i tertarik ade stall tepi jalan sebelah ngan kedai mamak tuk sarapan kali nie…parking pun x brape nk susah…

i sebenarnye…mmg peberet makan kat stall2 nie…kene pulak klau mmg rase die kene ngan tekak ni…huhu…stall ni depan or bersisi ngan kedai mamak…duduk kedai mamak…order kat acik stall tu…mcm2 ade…tp yg tekak ni nak makan nasi lemak…wow…ade mcm2 lauk…jom layan gamba lauk2 yang ader…

so dalam banyak2 pilihan yang merambangkan mata 1 nie…so i bekenan dengan lauk nie…

tu dia…nasi lemak paru…huhu…memang tak mengeciwakan…sodap pon sodap…ramai org tanye…camne i nak ratekan satu satu makan tu sebagai sedap?? entah lah…i bukan la ade degree dalam bidang masak memasak nie….tp untuk pengalaman tekak i nie…kalau makan nasi lemak…nak la rase nasi tu ade rase lemak2 skit…sambal nye sedap…ade pedas2 yg sesuai dan rase apru tu pun sedap…nak nak portion die pon mencukupi…huhu…terbaek lah…

ni view dari tempat i makan…stall akak tu mmg ramai org datang singgah beli sarapan…tapau ke atau makan kt sini…cume kalau tgk dalampic kat atas tu…ade nampak kawasan depan stall tu mcm da mule ade construction…hmm…apekah akan berakhir pekan sg besi lama ni dengan pembangunan baru?? huhu…so lepas nie…kalau uolls tak de idea nak makan sarapan kat mane…so i suggestkan uolls ajak la laki or wife u or boypren gurlpren makan sarapan kat sini…tak susah pon nak cari tempat nie…okey c u next entry…bye… 🙂

#thumbsup

Harun Salim Bachik meninggal dunia

Harun Salim Bachik meninggal dunia

PELAWAK tanah air, Harun Salim Bachik atau nama sebenarnya Haron Aminar Rashid Salim meninggal dunia selepas rebah di hentian Rehat dan Rawat Gunung Semanggol  di Bukit Merah, Perak petang tadi.

Mengesahkan berita tersebut, rakannya, Afdlin Shauki berkata, kejadian berlaku sewaktu Allahyarham sedang dalam perjalanan dari Pulau Pinang menuju ke Kuala Lumpur.

“Innalillah.. Tolong doakan dan sedekahkan al-fatihah untuk sahabat saya yang telah pulang ke rahmatullah. Dia bukan saja kawan baik, berbakat tetapi sangat baik orangnya dan meninggalkan keluarganya yang tersayang.

“Semoga ALLAH SWT meletakkan beliau bersama roh orang-orang yang baik… Assalammualaikum abangku,” katanya seperti yang dipetik menerusi Facebooknya.
Menurut Afdlin lagi, ketika kejadian, Allahyarham turut ditemani anaknya.

Jenazahnya bakal dikebumikan di kediamannya di Desa Pandan, Kuala Lumpur.

sumber

semalam negara dikejutkan dengan berita tentang perginye seorang artis/pelawak tanah air iaitu harun salim bachik or ade yang gelar dulu hsbc…hmm…arwah memang tak perlu diperkenalkan lagi dalam industri seni tanah air. i xpernah la jumpe or kenal direct la ngan hsbc nie…tp i membesa pada zaman2 beliau muncul di kaca tv…seminggu sekali boleh layan sketsa komidi Gado-Gado…huhu…ni antara yang sitkom yang okey la sebelum lahir senario…antara artis mase tu yang biase dalam sitkom gado-gado kalau x silap i seperti jalil hamid & eby yus…

then tenggelam sekejap rase nye hsbc…lame x nampak lam tb…ke i yg x tgk tb..huhu…and then banyak jugak rasenye drama2 beliau belakon…sampai la time maharaja lawak mega…MLM…huhu…memang meletop pade awalnye…dgn watak boboi…bersama afdlin…xleh blah watak “najwa latif”..huhu…dan selepas MLM ade terbitkan/join partner rancangan dgn game show ngan afdlin…

mm…begitulah kehidupan sementara di dunia ni…sekejap je…apa pun terima kasih buat arwah tentang sumbangan sama ada secara langsung atau tidak lansung dalam dunia seni tanah air. takziah buat keluarga arwah.semoga arwah ditempatkan dikalangan orang beriman. alfatihah…

sumber