Jalal RTK @ ampangan

salam uolls…letih lak minggu nie orang dok sembang pasal gst..gst…gst…huhu…malas i nak komen ape2 pasal hal nie…bayo jelah rege mahal..ye la untuk pembangunan dan kesejahteraan negara…hmm ape yang penting life must go on…so nak release tension or stress jom kite gi makan2 dlu…

kali ni…i nak suggest tempat yang sangat2 best kat area ampangan ni…ehh kalau uolls tak penah dengar area ampangan nie…meh let me tell u…ampangan nie satu kawasan lame kat seghomban…jalan nak menuju ke paroi…area ni malam2 memang banyak tempat makan…nak nak kalau kene time pasar malam…memang havoc…havoc…haha…

kali ni…i nak share satu gerai nie…gerai ni bukan stahun dua baru niaga…tp almost or more than 20 years…wow…huhu…memang lame gile lah…ye la sbb mase i kecik2 dlu i da penah makan kite sini with my brother…mase tu lepak after 12 midnite…kedai ni lagi malam lagi ramai yang datang lepak minam minam…

eh eh…intro bukan maen panjang lebar…nie kedai makan ape nie?? hihi…name kedai nie RTK…i pon xpenah tanye tokey die betul2…ape makne rtk nie…but i guess RTK ni stand for Roti Telor Kentang…sbb tu memang basic meal die…hehehe…jom layan rupe warung nie…

hmm…amacam?? biase2 je warung nie…tp rase memang luar biase…tengok la telur die bertengkat tengkat…dasyat tu..maybe tuk stok 1-2 arie je tu…so bleh bayangkan la…satu malam brape ratus bijik yang diorang gunakan…untung la tokey telor yang jual kat warung nie…hehe…okey okey..mcm i bgtau td…maen menu nye ialah roti telor kentang…mcm mane rupe die? jom tgk pic nie pulak…

haa…makan nie…bukan la tuk kenyang sangat…tp okey la…tuk light dinner or supper tgh2 malam…memang layan…siyes…tp kalau rase nk kenyang leh cube try test makan tambah daging berger…macam nie…

hihi…makan mcm nie kalau rase nk kenyang laa…bleh je tambah mcm lagi cam kacang buah pinggang ke…nak nugget ke…double berger or oblong semua ade lah…pilih je ikut sedap tekak uolls…makan kat sini memang ohsem lah…puas hati…rege pon quit okey…yang specialnye kat sini bg i…roti yang digunakan…dan teknik memasak brother nie…ye la da nak 20thn niaga roti telor nie…kalau x sedap takkan maih boleh bertahan sampai skang…

so uolls kalau turun semban…leh la terai makan sini…orang area sini…maybe dah tau sangat la tempat nie…k…nnti2 i share laen tempat makan best lagi..hehe…rase cam mengidam lak nak makan lagi kat sini…hihi…k…bye bye…

okey lupe lak nak bgtau lokasi…uolls gune jer mr waze…try find out bank simpanan nasional ampangan…bank ni corner lot…blakang die ade benteng…makan2…tp ni pon dah tak lame…sbb skg nie benteng/medan makan baru da nak siap…maybe lepas2 nie warung nie da pindah ke tempat baru…pindah pon…sebelah bank bsn tu je…tak susah la nk cari…hehe..k gudluck

Advertisements

GST oh GST… Goods and Services Tax

Goods and Services Tax

hy uolls…huhu…hari ini hari yang ditunggu2 oleh seluruh rakyat jelata negara mesia…arie ini dalam sejarah…sejarah mesia pon mengikut negara2 maju yang lain dalam melaksanakan cukai…scene 2013 dalam bejat…PM da umumkan yang negara akan melaksanakan GST ni bermula 1 April 2015…jd pejam celik pejam celik mase nye pon da sampai…

eh eh ade ke yang tak tau gst ni ape??  natang ape gst nie…bukan dulu pon ade gst ke?? hehe…GST dulu…government service tax kalau tak silap i laa…GST yang baru ni stand for goods and services tax hihi…maka sejak dari PM umumkan time bajet sampai la laa nie…ramai org dok bantah pasal ni…i tak tau la…yang i paham…rege barang akan naek…tak kesah la sbb gst ke or memang peniaga naekkan rege sbb other reason…but i very very sure…the price will increase…even though the minister says the price will remain or will be cheaper…ahaks…

meh la weolls layan ayat2 pak menteri pasal gst nie…

 sumber

sumber

sumber

sumber

sumber

okey…okey…ni i share kan ape yg masuk dalam group wasap i…hehe tak sure 100% bleh pakai ke tak..but sharing is caring right?? 🙂

Tips GST

1. Sebelum membeli barang, tanya dahulu harga yang dikenakan termasuk GST atau tidak.

2. Jika ada GST, tanya adakah resit rasmi akan diberikan untuk pembelian tersebut? Resit rasmi haruslah memaparkan nama dan nombor pendaftaran syarikat (akta ssm) dan juga no pendaftaran GST. Jika gst dikenakan, dan tiada resit dikeluarkan, JANGAN BERURUSNIAGA.

3. Setelah berurusniaga, semak nama dan no pendaftaran syarikat tadi di website kastam untuk memastikan syarikat tersebut betul berdaftar GST dan kenakan GST pada pelanggan.

4. Jika syarikat tersebut tidak berdaftar GST dan kenakan GST pada pelanggan, buat aduan ke kastam dan bawa resit tadi. Peniaga boleh dikenakan denda rm200k jika tidak berdaftar GST tetapi kenakan GST pada pelanggan. Elakkan dari tertipu. Tiada resit, Jangan beli.

ape ape pon…i share satu lagi..panduan dari KDPNKK berkaitan mengeluarkan buku Panduan Harga Pengguna secara percuma. Terdapat lebih 500 senarai barangan yang boleh dijadikan panduan ketika pengguna berbelanja.

ebook.kpdnkk.gov.my/ebook/PANDUAN_HARGA_PENGGUNA_-_ZON_TENGAH/index.html

so…harap2 lah mesia akan terus maju & aman…rakyat kene la bekerje kuat untuk menambah pendapatan bagi menampung perbelanjaan harian. i malas la nak wat calculation yang weolls akan tampung selepas gst nie…anyway hope uolls can survive dalam dunia yang penuh dengan kapitalis nie…k c u in next entry.. bye bye.. 🙂