Mee Kari @ Mee Daud Mat Jasak

Jalan Jalan Cari Makan Versi Ipoh Mali

salam uolls…ni i nak suggest tampat makan yang best kat ipoh untuk kali ke 2…b4 this i da citer pasal berger banjir…now…bagi yang tak suke makan mee kari (u should try at least once in your life) and penggemar mee kari…sila sila la datang ke warung ni…..warung mee daud mat jasak…serius sedap gile babas…

i nie…sblom ni…memang kureng la kalau denga pasal mee kari ni…entah tak tau nape xde selere bile denga…tp bile kene kat mee kari daud mat jasak nie…hui…power gile sedap…haha…nak cite banyak pon…memang x gune la…datang cube terai test dulu….jom layan gamba nye dlu eh…

kenape i cakap sini sedap sangat?? macam i tell uolls tadi la…i memang kureng makan mee kari…tp bile makan mee kari kat sini…memang berubah 360 pandangan i terhadap mee kari…rase nye tipis je kari die…and rase masin2 sikit…igt mee kari..bukan mcm kari ikan mamak tau…die light2 je…warne pun xde la macam kari biase uolls tengok…ni warne die da nk macam sop…

seswai nak buat sarapan…tapi kalau hangpa jenis bangun matahari da tinggi…jangan harap la bleh makan lagi…haha…sebab sini meletop…cepat giler abes…kalau naseb baek 9 lebih ade lagi…pastu abes laa…

orang ramai beratur nak ckap oder…ade yg lambat…abes da la…kene datang esok…hihi…slain mee kari biase…uolls bleh jugak tambah2 isi dalam die…sini i tgk isi dalam die banyak jenis bebola ikan…isi ketam ala-ala young tau fu punye jenis…so sedap lagi la kalau tambah2 isi-isi ni semua…i makan abes licin…siap angkat mangkuk and hirup…pastu bleh plak mak cik depan tu…”huhu…ho liau” malu plak rase…gile makan mee kari ni bleh uolls hilang rase adap sopan di khalayak ramai kejap…ngeh3x

lokasi ni…kat tengah2 town ipoh….tepi jalan…mcm tempat laen jugak…just tanye je en waze…taip mee daud mat jasak…compem jumpe…parking pandai2 la cari…makan sampai kenyang kat sini…tempat laen payah nk jumpe mee kari yang selazat mcm nie…walaupun ipoh memang ramai yg terro buat mee kari banding dengan tempat2 lain….

harga?? wow…standard la sarapan pagi…if not mistaken…dalam rm3.80…okey la kan…campur teh O…dalam 5 hengget da siap sarapan….dan nak jadi kan citer…2 minggu lepas i mkan kat sini…kua plak tb kedai ni…JJCM tv3…huhu…kalau da kua tv…lagi teramat gelemer la warung nie…hope bleh kekalkan rege n rase seperti mane selalu…wokeh…laen kali i hapdet lagi tempat2 makan best di ipoh…respek orang ipoh…pandai masak…

#doublethumbsup

Mitsui Outlet Park KLIA

Mitsui Outlet Park KLIA

salam guys…arini i nak share…ade satu tempat baru yg kowang sumer leh gi…nak lepak ke…nak sopping ke…saje2 nak jalan ke…bleh saje…tempat nie rupe nye tak jauh pun dari umah i…jenis2 outlet ala ala Johor Premium Outlet (JPO)…huhu…skang ni da ade satu kat area sepang or KLIA…hihi…

konsep memang ala2 JPO…kedai pun hampir same macam di JPO…cume skang ni x yah la jauh2 nak ke joho nun…da nak hujung mesia dah tu…yang kat sepang nie…name die Mitsui Outlet Park @ KLIA…hmm…i da terai gi dah tempat nie…cume skali dengar name tempat ni mcm kelakar la…bagi i yang tak biase sopping kat over the sea nie…tak tau pon pasal mitsui mitsui nie…bile i dengar mitsui nie…akan bayangkan kilang dari jepun…haha…da name mitsui…tak pun salah sorang watak dalam Slumdunk…yang kawan si sakuragi hanamichi tu…ape?? pon tak tau…hmm lantak lah…

okey…balik citer outlet nie…tak tau la nape jepun ni nak bukak kt klia..orang nak kejar flight memang x dan la nak singgah sini…tapi..klau orang yang flight lambat lagi…memang bleh aa datang2 singgah sini..yang jenis menghantar @ menjemput orang kt epot pun leh tumpang semangkuk datang sini..huhu…

mase i pergi arie tu…dalam 85% kedai da bukak la…ade jugak yang still renovation and not open yet…so..kene sabau la banyak2…so far yg i perasan kedai2 cam adidas, puma, isetan, clarks da bukak…nak sopping raye bleh je datang sini…ade jugak uolls kalau berminat ngan pinggang mangkuk yang tahap2 dato & datin or org2 yg sewaktu dengan nye…bleh la beli cap noritake…eh betul ke i spell nie…kot2 cam toto pulak…ahaks…

mcm gamba kat atas nie…ade satu spot nie…uolls bleh bergamba ngan ade cam background gunung fujiyama & bunga sakura…haha korang yang suke berangan nak ke jepon tu…bleh la gi amik gamba kat sini…bak kate Joe Flizzow dalam “aku tanya apa khabar”….”Angan-angan jadi impian impian jadi cita-cita…” so angan2 la dlu…insyaAllah mane tau ade rezki ke sane…hihi…

tapi i round2 skejap je dalam mitsui nie….actually xde ape nak cari (haha…sbnar nye…poket x lebat) pusing2 seraound 2 pastu i pun belah…cume yang i rase tempat ni…ade kelebihan banding dengan JPO…nak tau ape?? haha…mesti uolls x sangka…tempat nie ade ekon…hahha…x la panas i macam kat jpo…leh cair muke mak kat sane…haha…takde la…i gurau je…tapi memang dalam mitsui nie ade ekon la…so xde la rase panas sangat…uolls cube la dok kat tempat parking luar tu…hui bleh cair badan dek panas nye area sini…tp klau uolls datang time ujan…memang la x panas..har har har…

so rakyat2 area sepang, seremban, putrajaya, cyberjaya, subang, s.alam or mane2 area pun..bleh mai sini…jangan lupe wat favourite place uolls…klau nak la…stakat i ronda2…tempat makan ade la sikit…cume sebab blom 100% kedai bukak lagi…so tak tau sangat la ape kedai yang ade dalam ni completely…jangan risau secara kasar nye..semua barang ade…baju..kasut..jam…beg..perfume…barangan kulit…pinggan mangkuk…baby & kids…kedai sukan…ala2 factory outlet pun banyak..dont worry…come 1st…and tgk dlu…kedai mane yg uolls bleh layan…

so nak datang sini…tak susah…nak ikut highway ke klia…sblom smpai klia…blah kanan akan nampak mitsui outlet nie…besar bagak tempat nie…orang rabun pon bleh nampak…nak datang dari nilai/seremban pun bleh kalau nk jimat tol…ngeh3x…okey kalau da ade yang datang…nak share experience amat lah dialu2kan…k…babai…c u next time… 🙂

sumber 

Eight Miles @ Berger Banjir

Jalan Jalan Cari Makan Versi Ipoh Mali

hi uolls….hmm…arini baru la sempat ni citer satu kedai yang bleh kate best jugak laa…1st skali…nk remain uolls…ni kat ipoh, Perak okey…bukan area key ell…sebab nanti da bace bace…laa…kat ipoh ke?? huhu…so bear in mind…kite skang kat ipoh hokey…ipoh mali…ipoh la nie…da banyak membangun dah…di samping mengekalkan warisan yg sedia ade…ceh da macam pegawai pelancongan pulak.. wink wink…

kedai pertama i nak citer ni…kedai ala ala western…actually i tau ni pon bile i membelog jap cari maklumat dari lebai gugel..tempat eight miles nie…memang power n sempoi…lom penah lagi i sampai ke tampat makan macam nie…memang seblom nie…banyak je kedai makan western…tipu la kalau kate xde…tp kedai ni ade something special…jom la layan gamba kedai ni dlu…

hmm tgk tu…ape berger pun boleh banjir…wow…memang ade keunikan tersendiri kat sini…orang kat sini ramai…tak gune kalau tak datang…hahaha…penuh beb…depan…dalam kedai…lorong tepi kedai…balakang kedai…mmg meletop la berger banjir ni…jom layan menu i makan…

tengok je la yer…hihi…skang ni plak tgh pose…telan ayaq liuq…i terai berger oblong kambing special (tambah cheese & telur) siap ade fries…dan die punyer trademark…banjir….banjir oo banjir oo…memang best giler…ayaq biasa tapi special…milo je asalnye…tp bole buat ghupe gitu…kretip & inovatip…terase macam man vs food…haha…

tu blom citer pasal harge…memang tak guna la kalau citer…sebab memang berbaloi2 rege die ngan menu yang dihidangkan…klau stakat beger mc dogel tu…ape la sangat…jauh cicir ngan berger banjir nie…

decorate kedai ni…simple…gambar2 agak unik…teman pun x brape paham sbnor nye…more to symbolic and culture…

so…sape2 yang singgah ke ipoh…bleh la cube test terai kedai ni…sape x singgah..memang cari pasal la…sebab nanti da balik kl..termimpi2 nak mkan berger banjir nie…location pun x susah…area tambun…dekat je ngan maktab perguruan…kire area bakal2 cheghu la kat sini…kalau x tau jugak…jangan pening kepala…air liuq da meleleh tu…tanye pak cik waze…search Eight Miles…kompem kuar punye…senang je direction nye…kalau suke bleh join instagram EightMiles8…ade dalam buku menu kat atas tadi…

oriat…adios amigos…lean kali i share lagi tempat2 yang superb tuk ni lawati…

#doublethumbsup

Salam Ramadhan

assalamualaikum uolls…cepat je mase berlalu…pejam celik pejam celik….da masuk bulan ramadhan…so di kesempatan ini..i nak mohon ampun maap jike ade ape2 yang tersilap kate…tersilap taip…tersilap info…dan ape2 yang menyakiti hati dan perasan uolls…al maklumlah…i nie kan manusia yang kerdil lagi hine….

every time doing mistake and again and again…so di bulan ramadhan nie…sama sama lah weolls meningkatkan amalan dan ketaqwaan kite…huhu…da macam Imam Muda Asraff plak…hihi…

sepanjang ramadhan nie…kite kenalah elakkan pembaziran…terutama ketika membeli juadah di param….jangan ikut hawa napsu…nak kate setan…setan xde time nie kan…kene belenggu…yang ade napsu serakah uolls…haha…eh eh ade ke yang tak tau param?? ade panggil param…ade panggil baram…hik hik…param ni…short form pasar ramadhan @ bazar ramadhan…ikut uolls la ape nak panggil…yg penting orang paham…

lagi satu…rajin2 la kite menunaikan solat tarawikh…skali lagi…setan xde time nie…tp kite sendirila yang kene rajin & istiqomah…:) next time insyaAllah i kungsi kungsi kan tempat param yang i pergi…ngeh ngeh ngeh…

Harga minyak naik lagi…dan lagi…

hi uolls…lame nau rehat dari nulis2 nie…huhu…busy sangat ya ampun…so kali ni…i nak citer lagi pasal rege minyak kat mesia nie…hai…saban hari rege minyak ni dok naek…dok naek pasai apa?? rege dunia naek sangat ka??

for sure…rege barang akan naek…baru je last month naek pasal GST…la ni naek pasal rege minyak naek…apa?? naek 10 sen JERRRR?? hape…igt isi minyak ni cukup seliter?? atau seliter tu…leh pegi 100km?? hampas gas betol laa…

opss…lupe…yg kite kene bersyukur…jd uolls semua jangan nak merungut2 tau…kerje rajin2…cari duit rajin2…mkan catu2…supaye nagara aman makmur…by the way..thanks to super duper think-thank for my country…ur are so genius…haha…

Harga petrol, diesel naik 10 sen mulai tengah malam ini

KUALA LUMPUR: Harga runcit petrol dan diesel akan mengalami kenaikan sebanyak 10 sen seliter mulai tengah malam ini.

Menurut kenyataan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) di laman Facebook rasminya, harga runcit baharu bagi RON95 adalah RM2.05 seliter, RON97 RM2.35 seliter, dan diesel RM2.05 seliter.

Harga petrol dan diesel sebelum ini tidak berubah selama dua bulan berturut-turut iaitu pada bulan April dan Mei.

Kali terakhir harga petrol dan diesel dinaikkan adalah pada bulan Mac.