Mitsui Outlet Park KLIA

Mitsui Outlet Park KLIA

salam guys…arini i nak share…ade satu tempat baru yg kowang sumer leh gi…nak lepak ke…nak sopping ke…saje2 nak jalan ke…bleh saje…tempat nie rupe nye tak jauh pun dari umah i…jenis2 outlet ala ala Johor Premium Outlet (JPO)…huhu…skang ni da ade satu kat area sepang or KLIA…hihi…

konsep memang ala2 JPO…kedai pun hampir same macam di JPO…cume skang ni x yah la jauh2 nak ke joho nun…da nak hujung mesia dah tu…yang kat sepang nie…name die Mitsui Outlet Park @ KLIA…hmm…i da terai gi dah tempat nie…cume skali dengar name tempat ni mcm kelakar la…bagi i yang tak biase sopping kat over the sea nie…tak tau pon pasal mitsui mitsui nie…bile i dengar mitsui nie…akan bayangkan kilang dari jepun…haha…da name mitsui…tak pun salah sorang watak dalam Slumdunk…yang kawan si sakuragi hanamichi tu…ape?? pon tak tau…hmm lantak lah…

okey…balik citer outlet nie…tak tau la nape jepun ni nak bukak kt klia..orang nak kejar flight memang x dan la nak singgah sini…tapi..klau orang yang flight lambat lagi…memang bleh aa datang2 singgah sini..yang jenis menghantar @ menjemput orang kt epot pun leh tumpang semangkuk datang sini..huhu…

mase i pergi arie tu…dalam 85% kedai da bukak la…ade jugak yang still renovation and not open yet…so..kene sabau la banyak2…so far yg i perasan kedai2 cam adidas, puma, isetan, clarks da bukak…nak sopping raye bleh je datang sini…ade jugak uolls kalau berminat ngan pinggang mangkuk yang tahap2 dato & datin or org2 yg sewaktu dengan nye…bleh la beli cap noritake…eh betul ke i spell nie…kot2 cam toto pulak…ahaks…

mcm gamba kat atas nie…ade satu spot nie…uolls bleh bergamba ngan ade cam background gunung fujiyama & bunga sakura…haha korang yang suke berangan nak ke jepon tu…bleh la gi amik gamba kat sini…bak kate Joe Flizzow dalam “aku tanya apa khabar”….”Angan-angan jadi impian impian jadi cita-cita…” so angan2 la dlu…insyaAllah mane tau ade rezki ke sane…hihi…

tapi i round2 skejap je dalam mitsui nie….actually xde ape nak cari (haha…sbnar nye…poket x lebat) pusing2 seraound 2 pastu i pun belah…cume yang i rase tempat ni…ade kelebihan banding dengan JPO…nak tau ape?? haha…mesti uolls x sangka…tempat nie ade ekon…hahha…x la panas i macam kat jpo…leh cair muke mak kat sane…haha…takde la…i gurau je…tapi memang dalam mitsui nie ade ekon la…so xde la rase panas sangat…uolls cube la dok kat tempat parking luar tu…hui bleh cair badan dek panas nye area sini…tp klau uolls datang time ujan…memang la x panas..har har har…

so rakyat2 area sepang, seremban, putrajaya, cyberjaya, subang, s.alam or mane2 area pun..bleh mai sini…jangan lupe wat favourite place uolls…klau nak la…stakat i ronda2…tempat makan ade la sikit…cume sebab blom 100% kedai bukak lagi…so tak tau sangat la ape kedai yang ade dalam ni completely…jangan risau secara kasar nye..semua barang ade…baju..kasut..jam…beg..perfume…barangan kulit…pinggan mangkuk…baby & kids…kedai sukan…ala2 factory outlet pun banyak..dont worry…come 1st…and tgk dlu…kedai mane yg uolls bleh layan…

so nak datang sini…tak susah…nak ikut highway ke klia…sblom smpai klia…blah kanan akan nampak mitsui outlet nie…besar bagak tempat nie…orang rabun pon bleh nampak…nak datang dari nilai/seremban pun bleh kalau nk jimat tol…ngeh3x…okey kalau da ade yang datang…nak share experience amat lah dialu2kan…k…babai…c u next time… 🙂

sumber 

mamak naik harga start 1 april 2015

Extra 6pc in food bill will be from GST, mamak eateries tell consumers 

KUALA LUMPUR, Feb 27— Mamak restaurants have been instructed against hiking the prices of their food and drinks once the Goods and Services Tax (GST) comes into effect on April 1, Indian Muslim (Mamak) Restaurant Association (Presma) president Noorul Hassan Saul Hameed has said.

In an interview with Berita Harian, Noorul Hassan said the directive has been issued to all Presma members, and pledged that the mamak eateries throughout the country will abide by this decision.

“We have no right to raise the prices of our food and drinks. We will not do so but our customers will be charged the 6 per cent GST tax.

“The additional price is not because of us but because of the GST,” he was quoted saying.

“We in Presma have always tried not to increase our prices because the competition in this business is very stiff.

“Customers are smart, if we sell things that are too expensive they can boycott that particular restaurant or complain about it on Facebook,” Noorul Hassan added.

The Domestic Trade and Consumer Affairs Ministry has said it will take action against rogue businesses found guilty of profiteering.

Consumers should lodge complaints about the restaurants if they have evidence, he said, dodging wider questions on why popular “mamak” restaurants persistently ignore government warnings by hiking prices whenever fuel prices go up, but do not budge when prices drop.

Malay Mail Online reported back in January that mamak restaurants, staple dining spots in most locales across the Klang Valley and major cities, have refused to bring down prices despite an expected drop in overhead costs triggered by tumbling fuel prices.

These outlets, however, were quick to inflate prices when government announced the rise in fuel prices, with dining receipts said to have almost doubled immediately after the announcement.

The GST will be levied at a rate of 6 per cent beginning April 1.

sumber

salam uolls….

haa…da bace brite kat atas tu…huhu…memang kene tambah lah duit poket cik abang cik abang yang suke melepak kat mamak lepas nie…huhu…mane tak nye…semua kongress mamak dah setuju nak naek rege selaras dengan GST yang akan berkuat kuase 1 April 2015 nie…hihi…yang kaki lepak mamak…kene get ready la rege makan & minum yang baru…kalau nak tgk bola kat mamak pasni…make sure bawak duit lebih sikit…atau kurang2 kan order…kalau dulu satu game bola 3 gelas…maybe pasni…2 gelas je…hihi…

skang ni pon…i rase…bukan la murah sangat pon makan kat mamak nie…tp orang kalau da kene air tangan mamak nie…susah woo nak pisahkan…bak macam lirik lagu Deddy Dores & Mayang Sari….”Jangan pisahkan, aku dan dia…….” haha…sekali mamak…selamanye mamak…pagi tengahari petang malam…mamak slalu…hihi…

mamak ni bukan la x sedap…ade yang sedap…ade yang tahap hampeh jugak…i ni…tak la tegar mamak…tp antara kedai pilihan…sbb semua ada…nasi ada…mee ada…sampai steak pon ada…haha…oder je…semua bole buat…kalau xde pon…die takkan cakap xde…die cakap…habis…hihi…tuk entry kali ni…i belom minat nk tulis pasal kebersihan kedai mamak nie…hihi…takut ade yang ilang selera lak nanti…tp tak semua…ade yang dapat A tp ade jugak yang dapat D..be careful bile pilih kedai makan…bukan maksud kedai mamak…semua kedai makan…even kedai makan laju or fast food….kebersihan perlu diutamakan…okey…c u in next entry… 🙂

Honda HR-V 2015 Dilancarkan di Malaysia (5 Februari 2015)

Honda HR-V 2015 Dilancarkan di Malaysia (5 Februari 2015)

dah layan gambar kat atas?? hehe…amacam?? suke tak?? hehe…nie la die yang ramai orang dok tunggu2 kete nie kua…sblom nie model nie dah dilancarkan di Indonesia & Thailand…mesia…baru hari lancar secara resmi…hihi… bagi yang masih tak berape nak follow kete honda nie…keta ni ala-ala 4WD…tp ni sebenarnye 2WD….and masuk jenis SUV…kalau penah perasan CR-V…die ni lebih kurang laa…just kecik sikit je dr CR-V…ye la padan la ngan harge nye… 🙂

bleh kate…kete ni gambungan 3 jenis kete…saye rase la…hehe…campuran civic, city & jazz…hehe…tu pandangan org tak profesonal yer…pandangan org kebanyakan…engine yang masuk mesia nie jeenis 1.8cc…kalau negara lain ade 1.5 & 1.8 kalau tak silap…dan kete HR-V ni jugak kalau kat luar model ni juga dipanggil Vezel. cam vess la sangat…hihi…

tengok pada luaran mcm okey la…dalam pun cantik…1st impression seperti xde la nmpak masalah or nampak kepelikan…mcm ade stengah2 kete tu…1st time tgk je…ade je bende nk dikomen nye…hihi…dalam xde nk komplen ape2…cume nampak macam sesuai tuk 2 org duduk di belakang…kalau 3…mungkin agak sendat…tu yang cakap mcm jazz…hihi…

okey…last skali…of course semua org nak tau la jugak…brape hengget kete nie?? hehe…emm…starting price RM99800.. 🙂 🙂 max price RM118000. my personal opinion…ceh ceh ceh…nak speking london pulak…hehe…rege agak kompetetif even saye bajet jual kat sini dlm 90k-110k…tapi ape nk buat…da umum rege camtue…kalau sape2 berminat..bleh la beli…memang nampak semat…

Apa itu Lexile

Lexile

hari ni kita akan belajar satu perkataan baru…iaitu Lexile. hehe…sbnarnye saye pon baru je 1st time dengar. maybe orang laen dah tau…cume saye je yang lambat tahu…huhu…okey…fine…ape pun yang masih blom tahu…leh la amik ilmu ni siket…dan kalau yg da compem tau…and maklumat yang saye bagi kureng tepat…leh la share fakta yang lebih tepat…

A Lexile measure is a valuable piece of information about either an individual’s reading ability or the difficulty of a text, like a book or magazine article. The Lexile measure is shown as a number with an “L” after it — 880L is 880 Lexile.

kalau tgk ayat kat atas nie…Lexile ni unit L….dan duduk dihujung nombor…cth: 880L….lexile ni ada cara tersendiri untuk mengukur tahap kesesuaian buku tersebut…start dari 0L hingga la mungkin beribu ribu… 2880L…jadi ape masalah nye dengan L ni?? hehe…xde ape masalah pon…just ni cara untuk kite tahu tahap reading kita or anak anak kite…macamane nk tau kita tahap L brape?? die ade test khas…dari situ kite bleh tahu tahap bahan bacaan yang sesuai…

A student gets his or her Lexile reader measure from a reading test or program. For example, if a student receives an 880L on her end-of-grade reading test, she is an 880 Lexile reader. Higher Lexile measures represent a higher level of reading ability. A Lexile reader measure can range from below 200L for emergent readers to above 1600L for advanced readers. Readers who score below 0L receive a BR for Beginning Reader. In some cases, for readers, a BR code is followed by a number and L (e.g., BR150L). A Lexile reader measure of BR150L indicates that the Lexile measure of the reader is 150 units below 0L. The smaller the number following the BR code, the more advanced the reader is. For example, a BR150L reader is more advanced than a BR200L reader.

Lexile jugak die ade code yang unik…antara nye seperni nie…

The Lexile codes are:

cukup la dulu citer pasal Lexile nie…at least kite dah tau satu lagi unit pengukuran. kalau sblom2 nie…hanye tau meter untuk panjang, kg untuk berat dan laen laen lagi lah…so dah bertambah satu lagi…iaitu L untuk Lexile…pengukuran buku bagi tahap pembacaan. okey see next topic…thanks

sumber