Kedai Baby di Seremban 2

BB DOT COM

salam uolls…kali ni i nak share kedai baby yg i rase agak2 best jugak la yg ade kat area seremban ni…banyak kedai baby yg ade…tp kedai ni…mm…rase best sikit la dari yang laen…

ade banyak stok & price quit affordable….location kedai ni tak la susah sangat…kat uptown avenue seremban 2….shoplot belah belakang…depan ade kedai domino…tu yg i perasan la…so mama mama yang nak cari barang2 tuk preparation nak sambut baby @ nak cari barang2 baby yg dah kua po hokey sangat…

nak jadi member kedai ni pon bole…tapi kene beli 300 dalam 1 resit….or kumpul2 resit bleh jd member…kalau jd member…mcm biase la…lg dapat banyak less….actually price skg pon dah okey…tp kalau mama mama semua ade target nk beli barang yg riban riban…seswai la jd member…silap2 kedai2 besa pon xbleh bagi best price mcm nie…

jom layan pic kedai nie…

okey…hot mam mama yg gojes…bleh la dtg singgah tgk barang2 baby kat sini…orite next time i kungsi2 lagi mane2 port yang best tuk sopping…hihi…

Advertisements

Mee Kari @ Mee Daud Mat Jasak

Jalan Jalan Cari Makan Versi Ipoh Mali

salam uolls…ni i nak suggest tampat makan yang best kat ipoh untuk kali ke 2…b4 this i da citer pasal berger banjir…now…bagi yang tak suke makan mee kari (u should try at least once in your life) and penggemar mee kari…sila sila la datang ke warung ni…..warung mee daud mat jasak…serius sedap gile babas…

i nie…sblom ni…memang kureng la kalau denga pasal mee kari ni…entah tak tau nape xde selere bile denga…tp bile kene kat mee kari daud mat jasak nie…hui…power gile sedap…haha…nak cite banyak pon…memang x gune la…datang cube terai test dulu….jom layan gamba nye dlu eh…

kenape i cakap sini sedap sangat?? macam i tell uolls tadi la…i memang kureng makan mee kari…tp bile makan mee kari kat sini…memang berubah 360 pandangan i terhadap mee kari…rase nye tipis je kari die…and rase masin2 sikit…igt mee kari..bukan mcm kari ikan mamak tau…die light2 je…warne pun xde la macam kari biase uolls tengok…ni warne die da nk macam sop…

seswai nak buat sarapan…tapi kalau hangpa jenis bangun matahari da tinggi…jangan harap la bleh makan lagi…haha…sebab sini meletop…cepat giler abes…kalau naseb baek 9 lebih ade lagi…pastu abes laa…

orang ramai beratur nak ckap oder…ade yg lambat…abes da la…kene datang esok…hihi…slain mee kari biase…uolls bleh jugak tambah2 isi dalam die…sini i tgk isi dalam die banyak jenis bebola ikan…isi ketam ala-ala young tau fu punye jenis…so sedap lagi la kalau tambah2 isi-isi ni semua…i makan abes licin…siap angkat mangkuk and hirup…pastu bleh plak mak cik depan tu…”huhu…ho liau” malu plak rase…gile makan mee kari ni bleh uolls hilang rase adap sopan di khalayak ramai kejap…ngeh3x

lokasi ni…kat tengah2 town ipoh….tepi jalan…mcm tempat laen jugak…just tanye je en waze…taip mee daud mat jasak…compem jumpe…parking pandai2 la cari…makan sampai kenyang kat sini…tempat laen payah nk jumpe mee kari yang selazat mcm nie…walaupun ipoh memang ramai yg terro buat mee kari banding dengan tempat2 lain….

harga?? wow…standard la sarapan pagi…if not mistaken…dalam rm3.80…okey la kan…campur teh O…dalam 5 hengget da siap sarapan….dan nak jadi kan citer…2 minggu lepas i mkan kat sini…kua plak tb kedai ni…JJCM tv3…huhu…kalau da kua tv…lagi teramat gelemer la warung nie…hope bleh kekalkan rege n rase seperti mane selalu…wokeh…laen kali i hapdet lagi tempat2 makan best di ipoh…respek orang ipoh…pandai masak…

#doublethumbsup

Eight Miles @ Berger Banjir

Jalan Jalan Cari Makan Versi Ipoh Mali

hi uolls….hmm…arini baru la sempat ni citer satu kedai yang bleh kate best jugak laa…1st skali…nk remain uolls…ni kat ipoh, Perak okey…bukan area key ell…sebab nanti da bace bace…laa…kat ipoh ke?? huhu…so bear in mind…kite skang kat ipoh hokey…ipoh mali…ipoh la nie…da banyak membangun dah…di samping mengekalkan warisan yg sedia ade…ceh da macam pegawai pelancongan pulak.. wink wink…

kedai pertama i nak citer ni…kedai ala ala western…actually i tau ni pon bile i membelog jap cari maklumat dari lebai gugel..tempat eight miles nie…memang power n sempoi…lom penah lagi i sampai ke tampat makan macam nie…memang seblom nie…banyak je kedai makan western…tipu la kalau kate xde…tp kedai ni ade something special…jom la layan gamba kedai ni dlu…

hmm tgk tu…ape berger pun boleh banjir…wow…memang ade keunikan tersendiri kat sini…orang kat sini ramai…tak gune kalau tak datang…hahaha…penuh beb…depan…dalam kedai…lorong tepi kedai…balakang kedai…mmg meletop la berger banjir ni…jom layan menu i makan…

tengok je la yer…hihi…skang ni plak tgh pose…telan ayaq liuq…i terai berger oblong kambing special (tambah cheese & telur) siap ade fries…dan die punyer trademark…banjir….banjir oo banjir oo…memang best giler…ayaq biasa tapi special…milo je asalnye…tp bole buat ghupe gitu…kretip & inovatip…terase macam man vs food…haha…

tu blom citer pasal harge…memang tak guna la kalau citer…sebab memang berbaloi2 rege die ngan menu yang dihidangkan…klau stakat beger mc dogel tu…ape la sangat…jauh cicir ngan berger banjir nie…

decorate kedai ni…simple…gambar2 agak unik…teman pun x brape paham sbnor nye…more to symbolic and culture…

so…sape2 yang singgah ke ipoh…bleh la cube test terai kedai ni…sape x singgah..memang cari pasal la…sebab nanti da balik kl..termimpi2 nak mkan berger banjir nie…location pun x susah…area tambun…dekat je ngan maktab perguruan…kire area bakal2 cheghu la kat sini…kalau x tau jugak…jangan pening kepala…air liuq da meleleh tu…tanye pak cik waze…search Eight Miles…kompem kuar punye…senang je direction nye…kalau suke bleh join instagram EightMiles8…ade dalam buku menu kat atas tadi…

oriat…adios amigos…lean kali i share lagi tempat2 yang superb tuk ni lawati…

#doublethumbsup

Jalal RTK @ ampangan

salam uolls…letih lak minggu nie orang dok sembang pasal gst..gst…gst…huhu…malas i nak komen ape2 pasal hal nie…bayo jelah rege mahal..ye la untuk pembangunan dan kesejahteraan negara…hmm ape yang penting life must go on…so nak release tension or stress jom kite gi makan2 dlu…

kali ni…i nak suggest tempat yang sangat2 best kat area ampangan ni…ehh kalau uolls tak penah dengar area ampangan nie…meh let me tell u…ampangan nie satu kawasan lame kat seghomban…jalan nak menuju ke paroi…area ni malam2 memang banyak tempat makan…nak nak kalau kene time pasar malam…memang havoc…havoc…haha…

kali ni…i nak share satu gerai nie…gerai ni bukan stahun dua baru niaga…tp almost or more than 20 years…wow…huhu…memang lame gile lah…ye la sbb mase i kecik2 dlu i da penah makan kite sini with my brother…mase tu lepak after 12 midnite…kedai ni lagi malam lagi ramai yang datang lepak minam minam…

eh eh…intro bukan maen panjang lebar…nie kedai makan ape nie?? hihi…name kedai nie RTK…i pon xpenah tanye tokey die betul2…ape makne rtk nie…but i guess RTK ni stand for Roti Telor Kentang…sbb tu memang basic meal die…hehehe…jom layan rupe warung nie…

hmm…amacam?? biase2 je warung nie…tp rase memang luar biase…tengok la telur die bertengkat tengkat…dasyat tu..maybe tuk stok 1-2 arie je tu…so bleh bayangkan la…satu malam brape ratus bijik yang diorang gunakan…untung la tokey telor yang jual kat warung nie…hehe…okey okey..mcm i bgtau td…maen menu nye ialah roti telor kentang…mcm mane rupe die? jom tgk pic nie pulak…

haa…makan nie…bukan la tuk kenyang sangat…tp okey la…tuk light dinner or supper tgh2 malam…memang layan…siyes…tp kalau rase nk kenyang leh cube try test makan tambah daging berger…macam nie…

hihi…makan mcm nie kalau rase nk kenyang laa…bleh je tambah mcm lagi cam kacang buah pinggang ke…nak nugget ke…double berger or oblong semua ade lah…pilih je ikut sedap tekak uolls…makan kat sini memang ohsem lah…puas hati…rege pon quit okey…yang specialnye kat sini bg i…roti yang digunakan…dan teknik memasak brother nie…ye la da nak 20thn niaga roti telor nie…kalau x sedap takkan maih boleh bertahan sampai skang…

so uolls kalau turun semban…leh la terai makan sini…orang area sini…maybe dah tau sangat la tempat nie…k…nnti2 i share laen tempat makan best lagi..hehe…rase cam mengidam lak nak makan lagi kat sini…hihi…k…bye bye…

okey lupe lak nak bgtau lokasi…uolls gune jer mr waze…try find out bank simpanan nasional ampangan…bank ni corner lot…blakang die ade benteng…makan2…tp ni pon dah tak lame…sbb skg nie benteng/medan makan baru da nak siap…maybe lepas2 nie warung nie da pindah ke tempat baru…pindah pon…sebelah bank bsn tu je…tak susah la nk cari…hehe..k gudluck

Sarapan di pekan sg besi lama

sepagi di pekan sg besi

salam uolls…da seberape ketika tak tulis kat sini rase windu pulak…just a couple of week ni i busy sket…hihi…okey kali ni i nak citer & share satu tempat i pegi ni…sebuah pekan lama di tengah2 key ell nie…eh eh…tak la tengah2 sangat haha…pekan lame ni name die pekan sg besi…some people call…pekan sg besi lama…waa…memang nampak kelamanye…meh i blanje u camne rupe pekan tu…

haa…camne uolls…nmpak tak ke stylo an pekan lame sg besi ni…huhu…cam rase kat pekan ghombau lak…sbb banyak kedai 2 tingkat je…huhu…mase lepak kat sini rase mcm agak tenang…takde serabut sangat…

chop!!! macam mane i tau tempat ni?? huhu…alkesahnye…i ade satu appointment dekat area bandar tasek selatan ni…abes je appointment tu…i rase lapa…so i try la tanye lebai gugel nie…ape sarapan best2 kt area2 sini…pastu ade la a few blogger yang suggest ke pekan lama sg besi nie..huhu…i check ngan mr waze…waa…dokek yo ghupo eh…:)   so dgn berhati2 i drive ke tempat yang telah disarankan… masuk je simpang ke pekan sg besi ni…1st skali akan nmpak balai pulis…huhu…okey agak rase selamat la…ade balai pulis…hihi…cam kg2 dlu2…mesti ade balai pulis…cam citer bukit kepong lak…

so…i try pusing2 pekan ni…nak gak tau ape ade sekitar pekan nie…banyak shop lot lame2 2 tingkat…ade pasar & hujung ade bank…blah blakang ade new style shop lot…tp i tertarik ade stall tepi jalan sebelah ngan kedai mamak tuk sarapan kali nie…parking pun x brape nk susah…

i sebenarnye…mmg peberet makan kat stall2 nie…kene pulak klau mmg rase die kene ngan tekak ni…huhu…stall ni depan or bersisi ngan kedai mamak…duduk kedai mamak…order kat acik stall tu…mcm2 ade…tp yg tekak ni nak makan nasi lemak…wow…ade mcm2 lauk…jom layan gamba lauk2 yang ader…

so dalam banyak2 pilihan yang merambangkan mata 1 nie…so i bekenan dengan lauk nie…

tu dia…nasi lemak paru…huhu…memang tak mengeciwakan…sodap pon sodap…ramai org tanye…camne i nak ratekan satu satu makan tu sebagai sedap?? entah lah…i bukan la ade degree dalam bidang masak memasak nie….tp untuk pengalaman tekak i nie…kalau makan nasi lemak…nak la rase nasi tu ade rase lemak2 skit…sambal nye sedap…ade pedas2 yg sesuai dan rase apru tu pun sedap…nak nak portion die pon mencukupi…huhu…terbaek lah…

ni view dari tempat i makan…stall akak tu mmg ramai org datang singgah beli sarapan…tapau ke atau makan kt sini…cume kalau tgk dalampic kat atas tu…ade nampak kawasan depan stall tu mcm da mule ade construction…hmm…apekah akan berakhir pekan sg besi lama ni dengan pembangunan baru?? huhu…so lepas nie…kalau uolls tak de idea nak makan sarapan kat mane…so i suggestkan uolls ajak la laki or wife u or boypren gurlpren makan sarapan kat sini…tak susah pon nak cari tempat nie…okey c u next entry…bye… 🙂

#thumbsup

Juara Char Kuay Teow

Char Kuay Teow Sodap

hy uolls…kali nk g nak share satu tempat makan best di Seremban > Senawang…okey la kan…tak banyak lagi orang bgtau kat mane tempat makan yang best kan area senawang?? hihi…bukan nak promote…tp tempat ni mmg besh la…tak sure la pulak da ade ke geng2 jalan2 cari makan or best in the world da sampai sini ke belom…huhu…so kalau tgk tajuk pun da tau la kan ape menu special nye…tak lain dan tak bukan…char kuay teow…hihi…ni pon baru tau spelling kuay teow camne bile tgk pade papan tanda kedai ni…haha…ingat kan ketiaw…kuehtiau…ahaks…actually susah nak eje kuay teow ni…ni pon tak sure yang kedai tu eja betul ke tak…haha…da jd macam belaja ejaan lak entry kali ni…

ok ok…back to the topic…(hehe engelis la sangat…) kedai ni i da makan sejak 10 tahun yang lalu…hui…da sedekad rupe nye i gi makan sini…and after 10 years baru i nak share ngan uolls…hihi…da sedekat lama rupe nye…hmm…i pon tak tau brape lame dah kedai ni start niaga kat sini…sebab after finished my study…baru mula cari makan area senawang nie…so far bleh la di katekan trademark la da kot bagi penduduk area sini…

menu yang paling famous kat sini da tentulah char kuay teow…da banyak da i makan ckt nie…tp x semua tempat bole buat sesedap kat sini…hatta i makan di padang kota di penang pun xleh lawan yang sini punye. tapi tak la i kate ni la yang paling sodap skali dalam dunio ni…haha…ade je penah kene ckt di area permatang pauh…mmg terbaek…orite…tu penang mmg home town punyer…hihi… jom layan dulu camane rupe CKT Juara ni…

tu dia…memang ngam2 sepinggan…last skali taboq ngan cili jeruk…huhu…best tak hingat tu…yang ni…i order kerang lebih…mmg banyak la kerang…tak yah order kerang rebus or kerang bakar lagi…hihi…kalau uolls nak tambah telo mata pon bole…special…or nak taruk udang pon boleh…ikut la selera cam mana hang suka…bile perati mamat yang masak ckt nie…mmg da macam pro lah…siap ade api2 masuk dalam kuali…haha…cam tengok persembahan maen api pulak…hehe…tak yah susah2 nak gi AFamosaResort nk tgk red indian maen api…hihi…

balik pade menu tadi…sepinggan ckt nie…mmg ngam2 makan…kalau hang pa rasa perot hang pa besaq…leh la order 1 lagi…kalau macam i ni…pewot kecik (haha…kecik ke pewot tuw…) cukup je sepinggan…selaen pada CKT..sini jugak ade menu berasaskan asam pedas…sini die jual set…sepinggan nasi…ade timun 2 keping…telo asen separuh + ikan/daging masak asam…or kalau orang melake panggil masak gerang asam. ikan ade bleh pilih ade beberapa jenis mcm kembong/pari/tak ingat…hehe dan daging tetel…kalau uolls datang sini…bleh try 2 menu ni…kalau mmg da x makan 2 menu tu…menu lain ade je…mcm nasi goreng ke ade je…no problem…leh order…jom layan menu sempoi die…

haa…ade kat atas tu no hp kedai nie…so kalau nk datang tapi tak tau leh call je kedai nie…nak cari kedai ni tak susah…sbb bleh kate mmg dekat area town senawang…berhampiran ngan Giant Senawang…kalau dari arah toll Plus…die akan belah kiri & giant belah kanan…depan sikit lagi…ade traffic light simpang 4…and ade nampak petron…masuk kiri dan masuk ke arah Petron…menyusur ke shop lot area situ…kedai ni end lot…antara tengah2 kawasan shoplot situ…area situ ade kedai gunting rambut, kedai aksesori kete, kedai gambar dan kedai perabot…kawasan tu dalam area taman seri pagi senawang. so senang lah uolls nak cari nanti…okey cukup sampai sini dlu…nexy time i hapdet laen port makan best lagi k…c u next citer….. 🙂

#thumbsup

Laman Grill Steak & Bar-B-Que

Laman Grill Steak & Bar-B-Que aka kedai Chef Zubir

Salam u alls…hehe…entry kali nie saye nak share la kedai chef yang cukup terkenal di Malaysia nie…saye pon kenai bila tgk rancangan Master Chef versi Malaysia…ade la kot 3-4 season dah kot…termasuk lah yg retis retis punye…hehe…so dari segi pengalaman Chef Zubir ni da tak perlu la kot nak cerite…mmg tip top and masakan memang superb…tgk la camane gaye die komen masakan peserta master chef…tu pun maybe 10% je kot die nilai…yg laen tu wat tutup mate jer…hehe…name pun rancangan tv…

eh eh banyak pulak pengenalan nye…sbnar nye nk citer pasal menu yang saye da sempat merase…hmm…actually chef nie ade 3 cawangan…satu kat kajang/bangi…1 kat s.alam dan terbaru rase kalau tak silap kat area wangsa…(sbb x penah pergi) 2-2 kajang & s.alam penah datang terai..

hmm…kalau masuk dalam restoren ni..mmg cantik..simple tp dihiasi dengan kemas dan decoration sangat mengene…hehe…okey balik pade citer menu…dari segi harge…mmg sesuai la dengan title Chef nye..hihi…cume kurang sikit la dari rege hotel 5 bintang (agak nye la…sbb x penah pon makan kat otel.. 🙂 ) dari segi rase…so perfect…insyaAllah u alls pon akan puas hati…saye pon makan yang mampu saye bayar jer…hehe…

arie tu makan steak..hehe…amik la sirloin & rib eye (ye ke) dah x igt laa…hehe…jom layan rupe die camne..

hehe…sori la gamba last skali tue..mmg licin woo…hehe..bia la gamba yg berbicara…hehehe…mcm saye ckap td la…da tahap chef…rase mmg terbaek…even bukan la chef zubir yang masakkan pon…hehe…pekerjenye mmg da terlatih la tuk masak perfect…kite pon bole pilih..ade 5 tahap masakan…nak well done ke…medium well ke…hehe…saye mmg suke amik medium well…sodap tue… 🙂

harge macam mane?? macam saye kate td..seswai la dengan titile Chef nye…sama la kite nk dapatkan rawatan dengan Doktor pakar…so da bleh la bajet nye berape..hihi…tp nk kate mahal sgt tak la…sbb bile tgk…ade je yg bawak family 8-10 datang makan sekali..hehe…bagus la da ramai org melayu yang berkemampuan…

lokasi kat mane?? yang mudah kat area kajang…sebelah dengan hiway kajang silk…sebelom sampai tol ke dua…ade lot kedai belah kiri..tak tau jugak?? ni address yer…

Laman Grill @ Kajang

No. 38G, Jalan Putra 2, Taman Putra Kajang, 43000 Kajang

bleh la gune wasap tuk cari…insyaAllah jumpe punye…okey see u next time…