Selamat datang ramadhan

gambar-ucapan-puasa-ramadhan

 

selamat menyambut bulan ramadhan, bulan yg mulia dan penuh makfirah. bulan keberkatan dan semoga ramadhan kali ini lebih baik dari sebelum ini. 🙂

Advertisements

Salam Ramadhan

assalamualaikum uolls…cepat je mase berlalu…pejam celik pejam celik….da masuk bulan ramadhan…so di kesempatan ini..i nak mohon ampun maap jike ade ape2 yang tersilap kate…tersilap taip…tersilap info…dan ape2 yang menyakiti hati dan perasan uolls…al maklumlah…i nie kan manusia yang kerdil lagi hine….

every time doing mistake and again and again…so di bulan ramadhan nie…sama sama lah weolls meningkatkan amalan dan ketaqwaan kite…huhu…da macam Imam Muda Asraff plak…hihi…

sepanjang ramadhan nie…kite kenalah elakkan pembaziran…terutama ketika membeli juadah di param….jangan ikut hawa napsu…nak kate setan…setan xde time nie kan…kene belenggu…yang ade napsu serakah uolls…haha…eh eh ade ke yang tak tau param?? ade panggil param…ade panggil baram…hik hik…param ni…short form pasar ramadhan @ bazar ramadhan…ikut uolls la ape nak panggil…yg penting orang paham…

lagi satu…rajin2 la kite menunaikan solat tarawikh…skali lagi…setan xde time nie…tp kite sendirila yang kene rajin & istiqomah…:) next time insyaAllah i kungsi kungsi kan tempat param yang i pergi…ngeh ngeh ngeh…

peniaga oh peniaga melayu

salam uolls…kali ni i nak share la pengalaman i kelmarin…quit stereotype la jugak…sebab rase nye da banyak kali da orang citer or sebut pasal sikap orang melayu…sama ada bekerja, beniaga, besosial or ape2 lah…normally orang selalu lekehkan orang melayu…kenape?? emm..sebena nye x la susah sangat…perkara yang paling penting ialah sikap…@ org kampung i cakap…”attitude” 🙂 bende simple tapi tak ramai orang boleh buat

eh eh…ape cite nye ni?? cite nye chenggini….kelmarin i nak amik gamba passport..so i tahu ade satu kedai gamba kat ampangan nie…mmg bukak sampai malam…so dalam 8:20malam i da smpai kat kedai ni…i perasan kedai ni da x macam dlu i penah datang…da tak berape terurus…huhu…sampai kedai…i ckap kat staf situ yg i nak wat gamba passport…so die kate…ok terus ke belakang (dlu mase i penah wat gamba passport die soh naek kat atas…skg da tuka kat bawah jer…) ok i pon ke belakang…and tanye die soklan peberet customer…bape lame bole siap?? so die dengan condifen nye cakap…dalam 15 minit…hmm…okey la…normally dalam 10-15 memang boleh siap…so i pon xde nak siap2 sangat…terus snap muke i yg comey nie…3 kali snap…so die kate da okey…time nak kua…ade 1 lagi family bawak 2 org anak…pon nak amik gambar passport…i bile da siap..duduk la tunggu kat lua…staf td pon x la lame amik gamba bdk2 tadi…

settle snap gamba…so staf nie gi la kedepan…ngadap itu pc maa…mau wat print itu gamba…huhu…kat sini i rase..hui cepat mcm da nak siap…so tunggu je la sambil2 tgk cth gambar2 photo shut yg ade…satu2 i belek….ye la da xde ape nak buat…pastu i tgk staf td masih kat komputer…pic still not print yet…saba je i menanti…dalam kedai gamba ni…ade jugak service tuk photostat…so ade la 2-3 org budak sek men nie…dtg nak photostat…bdk2 ni pon…dok diam je depan kaunter…ade la dlm 5 minit…pastu bdk2 ni cakap la kat staf nie…yg die nk photostat…so dengan selambe…staf ni cakap…adik bleh pergi kedai belakang tak? kat belakang ade kedai photostat jugak…huhu…time i dengar staf nie ckap macam tu…mule la i rase…camni ke kedai melayu nak maju…orang nak bagi rezki…die senang2 tak mau amik…

mase terus berjalan…gamba passport masih tak siap2…rase da nk marah dah nie…tgk die dok kat komputer sambil x tau wat mende…adoiyaii…org kedai gamba laen sekijap je wat bende2 nie…hmm…xpe la…gi la kat giant ampangan jap…kua kan duwet…harap2 lepas gi atm da siap…jalan tak la bape jauh…tp pastu leh terserempak ngan membe lame…sembang2 jap…pastu da settle amik duwet…dtg balik kat kedai gambar tu..huhu…still tak siap2 jugak…haha…memang service tahap “terbaek lah….nora kasi 1/2 bintang!!!” wakakaka…memang menguji kesabaranan tul…jom layan customer2 yang da muke ketat…

jom layan pulak staf yang bleh masuk hati kering dah nie…

i tak la salahkan staf ni 100%…sbb i tengok pon die sorang je…cume maybe staf nie tak brape cekap nak wat keje sorang2 kot…customer 4-5 orang…ye la..die ni je satu2nye kedai gamba yang ade kat area ampangan nie…nk gi semban macam jauh pulak…huhu…hadap je lah…tapi next time…kalau tau camni service die…better try gi kedai laen lah…huhu…yang tau kedai ni…paham2 je lah…

okey lah…cume harapkan prestasi kedai ni leh dipertingkatkan lagi…so peniaga2 yang laen…hopefully uolls tak la amalkan mcm nie…sampai customer tak senang duduk…last2 tunggu hampir 50minit baru siap…awal td cakap dalam 15 minit je bleh siap..huhu…rugi emas i…ye la..kan org tua2 dlu cakap…mase itu emas..so banyak la emas yang i da rugi… 🙂 k c u next entry…

Sarapan di pekan sg besi lama

sepagi di pekan sg besi

salam uolls…da seberape ketika tak tulis kat sini rase windu pulak…just a couple of week ni i busy sket…hihi…okey kali ni i nak citer & share satu tempat i pegi ni…sebuah pekan lama di tengah2 key ell nie…eh eh…tak la tengah2 sangat haha…pekan lame ni name die pekan sg besi…some people call…pekan sg besi lama…waa…memang nampak kelamanye…meh i blanje u camne rupe pekan tu…

haa…camne uolls…nmpak tak ke stylo an pekan lame sg besi ni…huhu…cam rase kat pekan ghombau lak…sbb banyak kedai 2 tingkat je…huhu…mase lepak kat sini rase mcm agak tenang…takde serabut sangat…

chop!!! macam mane i tau tempat ni?? huhu…alkesahnye…i ade satu appointment dekat area bandar tasek selatan ni…abes je appointment tu…i rase lapa…so i try la tanye lebai gugel nie…ape sarapan best2 kt area2 sini…pastu ade la a few blogger yang suggest ke pekan lama sg besi nie..huhu…i check ngan mr waze…waa…dokek yo ghupo eh…:)   so dgn berhati2 i drive ke tempat yang telah disarankan… masuk je simpang ke pekan sg besi ni…1st skali akan nmpak balai pulis…huhu…okey agak rase selamat la…ade balai pulis…hihi…cam kg2 dlu2…mesti ade balai pulis…cam citer bukit kepong lak…

so…i try pusing2 pekan ni…nak gak tau ape ade sekitar pekan nie…banyak shop lot lame2 2 tingkat…ade pasar & hujung ade bank…blah blakang ade new style shop lot…tp i tertarik ade stall tepi jalan sebelah ngan kedai mamak tuk sarapan kali nie…parking pun x brape nk susah…

i sebenarnye…mmg peberet makan kat stall2 nie…kene pulak klau mmg rase die kene ngan tekak ni…huhu…stall ni depan or bersisi ngan kedai mamak…duduk kedai mamak…order kat acik stall tu…mcm2 ade…tp yg tekak ni nak makan nasi lemak…wow…ade mcm2 lauk…jom layan gamba lauk2 yang ader…

so dalam banyak2 pilihan yang merambangkan mata 1 nie…so i bekenan dengan lauk nie…

tu dia…nasi lemak paru…huhu…memang tak mengeciwakan…sodap pon sodap…ramai org tanye…camne i nak ratekan satu satu makan tu sebagai sedap?? entah lah…i bukan la ade degree dalam bidang masak memasak nie….tp untuk pengalaman tekak i nie…kalau makan nasi lemak…nak la rase nasi tu ade rase lemak2 skit…sambal nye sedap…ade pedas2 yg sesuai dan rase apru tu pun sedap…nak nak portion die pon mencukupi…huhu…terbaek lah…

ni view dari tempat i makan…stall akak tu mmg ramai org datang singgah beli sarapan…tapau ke atau makan kt sini…cume kalau tgk dalampic kat atas tu…ade nampak kawasan depan stall tu mcm da mule ade construction…hmm…apekah akan berakhir pekan sg besi lama ni dengan pembangunan baru?? huhu…so lepas nie…kalau uolls tak de idea nak makan sarapan kat mane…so i suggestkan uolls ajak la laki or wife u or boypren gurlpren makan sarapan kat sini…tak susah pon nak cari tempat nie…okey c u next entry…bye… 🙂

#thumbsup

mamak naik harga start 1 april 2015

Extra 6pc in food bill will be from GST, mamak eateries tell consumers 

KUALA LUMPUR, Feb 27— Mamak restaurants have been instructed against hiking the prices of their food and drinks once the Goods and Services Tax (GST) comes into effect on April 1, Indian Muslim (Mamak) Restaurant Association (Presma) president Noorul Hassan Saul Hameed has said.

In an interview with Berita Harian, Noorul Hassan said the directive has been issued to all Presma members, and pledged that the mamak eateries throughout the country will abide by this decision.

“We have no right to raise the prices of our food and drinks. We will not do so but our customers will be charged the 6 per cent GST tax.

“The additional price is not because of us but because of the GST,” he was quoted saying.

“We in Presma have always tried not to increase our prices because the competition in this business is very stiff.

“Customers are smart, if we sell things that are too expensive they can boycott that particular restaurant or complain about it on Facebook,” Noorul Hassan added.

The Domestic Trade and Consumer Affairs Ministry has said it will take action against rogue businesses found guilty of profiteering.

Consumers should lodge complaints about the restaurants if they have evidence, he said, dodging wider questions on why popular “mamak” restaurants persistently ignore government warnings by hiking prices whenever fuel prices go up, but do not budge when prices drop.

Malay Mail Online reported back in January that mamak restaurants, staple dining spots in most locales across the Klang Valley and major cities, have refused to bring down prices despite an expected drop in overhead costs triggered by tumbling fuel prices.

These outlets, however, were quick to inflate prices when government announced the rise in fuel prices, with dining receipts said to have almost doubled immediately after the announcement.

The GST will be levied at a rate of 6 per cent beginning April 1.

sumber

salam uolls….

haa…da bace brite kat atas tu…huhu…memang kene tambah lah duit poket cik abang cik abang yang suke melepak kat mamak lepas nie…huhu…mane tak nye…semua kongress mamak dah setuju nak naek rege selaras dengan GST yang akan berkuat kuase 1 April 2015 nie…hihi…yang kaki lepak mamak…kene get ready la rege makan & minum yang baru…kalau nak tgk bola kat mamak pasni…make sure bawak duit lebih sikit…atau kurang2 kan order…kalau dulu satu game bola 3 gelas…maybe pasni…2 gelas je…hihi…

skang ni pon…i rase…bukan la murah sangat pon makan kat mamak nie…tp orang kalau da kene air tangan mamak nie…susah woo nak pisahkan…bak macam lirik lagu Deddy Dores & Mayang Sari….”Jangan pisahkan, aku dan dia…….” haha…sekali mamak…selamanye mamak…pagi tengahari petang malam…mamak slalu…hihi…

mamak ni bukan la x sedap…ade yang sedap…ade yang tahap hampeh jugak…i ni…tak la tegar mamak…tp antara kedai pilihan…sbb semua ada…nasi ada…mee ada…sampai steak pon ada…haha…oder je…semua bole buat…kalau xde pon…die takkan cakap xde…die cakap…habis…hihi…tuk entry kali ni…i belom minat nk tulis pasal kebersihan kedai mamak nie…hihi…takut ade yang ilang selera lak nanti…tp tak semua…ade yang dapat A tp ade jugak yang dapat D..be careful bile pilih kedai makan…bukan maksud kedai mamak…semua kedai makan…even kedai makan laju or fast food….kebersihan perlu diutamakan…okey…c u in next entry… 🙂

Tahun Baru Cina aka CNY

CNY di Malaysia

sumber

hi uolls…2 arie lagi..kaum cina akan menyambut Chinese New Year or CNY…hmm…kalau ikutkan kaum cine ni…2nd largest kaum selepas melayu…as all we know…di mesia ni…sebuah negara yang unik didiami oleh multi kaum dan merangkumi pelbagai budaya. nak kate besa nye CNY ni di mesia…kerajaan pon memperuntukkan cuti umum selama 2 hari…huhu…yang tak cine pun happy…hihi…hepi sebab holiday…and the best nye CNY kali ni…jatuh pada hari khamis…so 2 hari cuti…mean khamis & jumaat public holiday + wiken sabtu ahad…wow…APMAT hali cuti maa… 🙂 suke la uolls yang kije gomen ke swasta…klau kije ngan company cine…maybe dapat xtra cuti la tuh…hehe..best 2…and lagi xtra joy best…bile boss bagi angpow maa…hehe…kembang idug la sape yang dapat bonus tue…

huhu…actually bukan ni citer utama die pon tuk entry kali nie…yang nk di citer nye…pasal sikit conversation ngan “kawan kawan” semalam…hehe…mase tu tgh lepak lepak la…dalam citer nie…2 org melayu & 2 org cina…i salah sorang dari melayu tu la yer…hihi…even kadang2 org cakap i macam cine  maa… (haha…perasan) okey okey…so kawan i yang melayu ni…tanye la kawan cine ni…bila start cuti leong (bukan nama sebenar…hihi)? wednesday ma…wednesday sulah tutup kedai… oo…pastu leong ni sambung lagi…hari selasa baru open balik…cuti sampai senin…waa…6 hari cuti…pastu kawan i sambung lagi…mesti ramai kedai2 cina yang laen tutup kedai jugak…waa…susah la macam nie…

and then…leong pon tambah lagi…u kena minta2 jangan tayar bocor, pancit, beteri keta jangan kong…pomen suma cuti maa…hehe…pastu kawan i pon ckap…tak pa tak pa…pomen die tak risau…ada kenal sama itu pomen melayu…and then i terus tambah…pomen ade…spapepart ade?? hihi…banyak kedai yang jual sparepart yang i tau…semua org cine yang jual…pastu..semua gelak…ade pomen and barang xde pon…xleh jalan jugak…

jadi…conclusionnye?? hehe…uolls pon bole faham what i mean. banyak perkara berkaitan ekonomi ni…bergantung pada kaum cina…sekecik2 bisnes sampai la segergasi bisnes…banyak bergantung dengan olang cina…jd hidup dalam masyarakat berbilang kaum nie…kene la saling membantu dan aman harmoni…jadi bak kate pak menteri ni…yang nk soh boikot peniaga cina…tak bleh la macam tu…yang sepatutnye…boikot peniaga yang menaekkan rege barang sesuke hati…or jual barang dengan harga x masuk akal…

kat sini i sendiri ade boikot bangla…haha…ape kes?? sebab die nk potong rumpun kat kawasan rumah i yang sekangkang kucing je tu…nak mesin rumput tanpa sapu…ade ke nak sampai rm70?? huhu..kau gilo apo jang?? buat keje tak sampai sejam…nak letak rege RM70?? heloo…kau ingat den cap duit ko?? minyak mesin rumput pun x smpai 2 liter…seliter baru rm1.70sen…adoiyai…ni contoh kite kene boikot…sampai la bangla tu asyik tanye…mau potong rumput?? huhu….i kate x nak…keje2 macam tu i bleh baya rm30 maksimum…huhu…kalau rm20 lagi bagus…keje x smpai sejam rm20…mahal lah tu…budak2 kite…lebih suke keje kat fastfood dengan gaji rm5 sejam…tu pon da eksen time amik oder…hehe…bangla…nampak je macam tu…nak keje gaji rm70 sejam…5 jam keje leh dapat rm350 kalau stakat keje 20 hari…rm350x20…RM7000…tak ke kaye bangla2 nie…tu baru kire 20 hari & 10 hari enjoy..klau maksimum 30 hari keje…selambe je leh dapat RM10k kau…haa…jangan ingat keje mesin rumput ni xkaye…huhu…tu hanye keje 5 jam…or 5 rumah sehari…ade buka mata tak?? jadi…bayar upah tu…bia la sepadan dengan kerja…ehh…melalut lak cite kali ni…asal td CNY…haha…

okey la…xmaula melalut lagi…k c u next time… 🙂