Eight Miles @ Berger Banjir

Jalan Jalan Cari Makan Versi Ipoh Mali

hi uolls….hmm…arini baru la sempat ni citer satu kedai yang bleh kate best jugak laa…1st skali…nk remain uolls…ni kat ipoh, Perak okey…bukan area key ell…sebab nanti da bace bace…laa…kat ipoh ke?? huhu…so bear in mind…kite skang kat ipoh hokey…ipoh mali…ipoh la nie…da banyak membangun dah…di samping mengekalkan warisan yg sedia ade…ceh da macam pegawai pelancongan pulak.. wink wink…

kedai pertama i nak citer ni…kedai ala ala western…actually i tau ni pon bile i membelog jap cari maklumat dari lebai gugel..tempat eight miles nie…memang power n sempoi…lom penah lagi i sampai ke tampat makan macam nie…memang seblom nie…banyak je kedai makan western…tipu la kalau kate xde…tp kedai ni ade something special…jom la layan gamba kedai ni dlu…

hmm tgk tu…ape berger pun boleh banjir…wow…memang ade keunikan tersendiri kat sini…orang kat sini ramai…tak gune kalau tak datang…hahaha…penuh beb…depan…dalam kedai…lorong tepi kedai…balakang kedai…mmg meletop la berger banjir ni…jom layan menu i makan…

tengok je la yer…hihi…skang ni plak tgh pose…telan ayaq liuq…i terai berger oblong kambing special (tambah cheese & telur) siap ade fries…dan die punyer trademark…banjir….banjir oo banjir oo…memang best giler…ayaq biasa tapi special…milo je asalnye…tp bole buat ghupe gitu…kretip & inovatip…terase macam man vs food…haha…

tu blom citer pasal harge…memang tak guna la kalau citer…sebab memang berbaloi2 rege die ngan menu yang dihidangkan…klau stakat beger mc dogel tu…ape la sangat…jauh cicir ngan berger banjir nie…

decorate kedai ni…simple…gambar2 agak unik…teman pun x brape paham sbnor nye…more to symbolic and culture…

so…sape2 yang singgah ke ipoh…bleh la cube test terai kedai ni…sape x singgah..memang cari pasal la…sebab nanti da balik kl..termimpi2 nak mkan berger banjir nie…location pun x susah…area tambun…dekat je ngan maktab perguruan…kire area bakal2 cheghu la kat sini…kalau x tau jugak…jangan pening kepala…air liuq da meleleh tu…tanye pak cik waze…search Eight Miles…kompem kuar punye…senang je direction nye…kalau suke bleh join instagram EightMiles8…ade dalam buku menu kat atas tadi…

oriat…adios amigos…lean kali i share lagi tempat2 yang superb tuk ni lawati…

#doublethumbsup

Advertisements

Salam Ramadhan

assalamualaikum uolls…cepat je mase berlalu…pejam celik pejam celik….da masuk bulan ramadhan…so di kesempatan ini..i nak mohon ampun maap jike ade ape2 yang tersilap kate…tersilap taip…tersilap info…dan ape2 yang menyakiti hati dan perasan uolls…al maklumlah…i nie kan manusia yang kerdil lagi hine….

every time doing mistake and again and again…so di bulan ramadhan nie…sama sama lah weolls meningkatkan amalan dan ketaqwaan kite…huhu…da macam Imam Muda Asraff plak…hihi…

sepanjang ramadhan nie…kite kenalah elakkan pembaziran…terutama ketika membeli juadah di param….jangan ikut hawa napsu…nak kate setan…setan xde time nie kan…kene belenggu…yang ade napsu serakah uolls…haha…eh eh ade ke yang tak tau param?? ade panggil param…ade panggil baram…hik hik…param ni…short form pasar ramadhan @ bazar ramadhan…ikut uolls la ape nak panggil…yg penting orang paham…

lagi satu…rajin2 la kite menunaikan solat tarawikh…skali lagi…setan xde time nie…tp kite sendirila yang kene rajin & istiqomah…:) next time insyaAllah i kungsi kungsi kan tempat param yang i pergi…ngeh ngeh ngeh…

Harga minyak naik lagi…dan lagi…

hi uolls…lame nau rehat dari nulis2 nie…huhu…busy sangat ya ampun…so kali ni…i nak citer lagi pasal rege minyak kat mesia nie…hai…saban hari rege minyak ni dok naek…dok naek pasai apa?? rege dunia naek sangat ka??

for sure…rege barang akan naek…baru je last month naek pasal GST…la ni naek pasal rege minyak naek…apa?? naek 10 sen JERRRR?? hape…igt isi minyak ni cukup seliter?? atau seliter tu…leh pegi 100km?? hampas gas betol laa…

opss…lupe…yg kite kene bersyukur…jd uolls semua jangan nak merungut2 tau…kerje rajin2…cari duit rajin2…mkan catu2…supaye nagara aman makmur…by the way..thanks to super duper think-thank for my country…ur are so genius…haha…

Harga petrol, diesel naik 10 sen mulai tengah malam ini

KUALA LUMPUR: Harga runcit petrol dan diesel akan mengalami kenaikan sebanyak 10 sen seliter mulai tengah malam ini.

Menurut kenyataan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) di laman Facebook rasminya, harga runcit baharu bagi RON95 adalah RM2.05 seliter, RON97 RM2.35 seliter, dan diesel RM2.05 seliter.

Harga petrol dan diesel sebelum ini tidak berubah selama dua bulan berturut-turut iaitu pada bulan April dan Mei.

Kali terakhir harga petrol dan diesel dinaikkan adalah pada bulan Mac.

Jalal RTK @ ampangan

salam uolls…letih lak minggu nie orang dok sembang pasal gst..gst…gst…huhu…malas i nak komen ape2 pasal hal nie…bayo jelah rege mahal..ye la untuk pembangunan dan kesejahteraan negara…hmm ape yang penting life must go on…so nak release tension or stress jom kite gi makan2 dlu…

kali ni…i nak suggest tempat yang sangat2 best kat area ampangan ni…ehh kalau uolls tak penah dengar area ampangan nie…meh let me tell u…ampangan nie satu kawasan lame kat seghomban…jalan nak menuju ke paroi…area ni malam2 memang banyak tempat makan…nak nak kalau kene time pasar malam…memang havoc…havoc…haha…

kali ni…i nak share satu gerai nie…gerai ni bukan stahun dua baru niaga…tp almost or more than 20 years…wow…huhu…memang lame gile lah…ye la sbb mase i kecik2 dlu i da penah makan kite sini with my brother…mase tu lepak after 12 midnite…kedai ni lagi malam lagi ramai yang datang lepak minam minam…

eh eh…intro bukan maen panjang lebar…nie kedai makan ape nie?? hihi…name kedai nie RTK…i pon xpenah tanye tokey die betul2…ape makne rtk nie…but i guess RTK ni stand for Roti Telor Kentang…sbb tu memang basic meal die…hehehe…jom layan rupe warung nie…

hmm…amacam?? biase2 je warung nie…tp rase memang luar biase…tengok la telur die bertengkat tengkat…dasyat tu..maybe tuk stok 1-2 arie je tu…so bleh bayangkan la…satu malam brape ratus bijik yang diorang gunakan…untung la tokey telor yang jual kat warung nie…hehe…okey okey..mcm i bgtau td…maen menu nye ialah roti telor kentang…mcm mane rupe die? jom tgk pic nie pulak…

haa…makan nie…bukan la tuk kenyang sangat…tp okey la…tuk light dinner or supper tgh2 malam…memang layan…siyes…tp kalau rase nk kenyang leh cube try test makan tambah daging berger…macam nie…

hihi…makan mcm nie kalau rase nk kenyang laa…bleh je tambah mcm lagi cam kacang buah pinggang ke…nak nugget ke…double berger or oblong semua ade lah…pilih je ikut sedap tekak uolls…makan kat sini memang ohsem lah…puas hati…rege pon quit okey…yang specialnye kat sini bg i…roti yang digunakan…dan teknik memasak brother nie…ye la da nak 20thn niaga roti telor nie…kalau x sedap takkan maih boleh bertahan sampai skang…

so uolls kalau turun semban…leh la terai makan sini…orang area sini…maybe dah tau sangat la tempat nie…k…nnti2 i share laen tempat makan best lagi..hehe…rase cam mengidam lak nak makan lagi kat sini…hihi…k…bye bye…

okey lupe lak nak bgtau lokasi…uolls gune jer mr waze…try find out bank simpanan nasional ampangan…bank ni corner lot…blakang die ade benteng…makan2…tp ni pon dah tak lame…sbb skg nie benteng/medan makan baru da nak siap…maybe lepas2 nie warung nie da pindah ke tempat baru…pindah pon…sebelah bank bsn tu je…tak susah la nk cari…hehe..k gudluck

GST oh GST… Goods and Services Tax

Goods and Services Tax

hy uolls…huhu…hari ini hari yang ditunggu2 oleh seluruh rakyat jelata negara mesia…arie ini dalam sejarah…sejarah mesia pon mengikut negara2 maju yang lain dalam melaksanakan cukai…scene 2013 dalam bejat…PM da umumkan yang negara akan melaksanakan GST ni bermula 1 April 2015…jd pejam celik pejam celik mase nye pon da sampai…

eh eh ade ke yang tak tau gst ni ape??  natang ape gst nie…bukan dulu pon ade gst ke?? hehe…GST dulu…government service tax kalau tak silap i laa…GST yang baru ni stand for goods and services tax hihi…maka sejak dari PM umumkan time bajet sampai la laa nie…ramai org dok bantah pasal ni…i tak tau la…yang i paham…rege barang akan naek…tak kesah la sbb gst ke or memang peniaga naekkan rege sbb other reason…but i very very sure…the price will increase…even though the minister says the price will remain or will be cheaper…ahaks…

meh la weolls layan ayat2 pak menteri pasal gst nie…

 sumber

sumber

sumber

sumber

sumber

okey…okey…ni i share kan ape yg masuk dalam group wasap i…hehe tak sure 100% bleh pakai ke tak..but sharing is caring right?? 🙂

Tips GST

1. Sebelum membeli barang, tanya dahulu harga yang dikenakan termasuk GST atau tidak.

2. Jika ada GST, tanya adakah resit rasmi akan diberikan untuk pembelian tersebut? Resit rasmi haruslah memaparkan nama dan nombor pendaftaran syarikat (akta ssm) dan juga no pendaftaran GST. Jika gst dikenakan, dan tiada resit dikeluarkan, JANGAN BERURUSNIAGA.

3. Setelah berurusniaga, semak nama dan no pendaftaran syarikat tadi di website kastam untuk memastikan syarikat tersebut betul berdaftar GST dan kenakan GST pada pelanggan.

4. Jika syarikat tersebut tidak berdaftar GST dan kenakan GST pada pelanggan, buat aduan ke kastam dan bawa resit tadi. Peniaga boleh dikenakan denda rm200k jika tidak berdaftar GST tetapi kenakan GST pada pelanggan. Elakkan dari tertipu. Tiada resit, Jangan beli.

ape ape pon…i share satu lagi..panduan dari KDPNKK berkaitan mengeluarkan buku Panduan Harga Pengguna secara percuma. Terdapat lebih 500 senarai barangan yang boleh dijadikan panduan ketika pengguna berbelanja.

ebook.kpdnkk.gov.my/ebook/PANDUAN_HARGA_PENGGUNA_-_ZON_TENGAH/index.html

so…harap2 lah mesia akan terus maju & aman…rakyat kene la bekerje kuat untuk menambah pendapatan bagi menampung perbelanjaan harian. i malas la nak wat calculation yang weolls akan tampung selepas gst nie…anyway hope uolls can survive dalam dunia yang penuh dengan kapitalis nie…k c u in next entry.. bye bye.. 🙂

peniaga oh peniaga melayu

salam uolls…kali ni i nak share la pengalaman i kelmarin…quit stereotype la jugak…sebab rase nye da banyak kali da orang citer or sebut pasal sikap orang melayu…sama ada bekerja, beniaga, besosial or ape2 lah…normally orang selalu lekehkan orang melayu…kenape?? emm..sebena nye x la susah sangat…perkara yang paling penting ialah sikap…@ org kampung i cakap…”attitude” 🙂 bende simple tapi tak ramai orang boleh buat

eh eh…ape cite nye ni?? cite nye chenggini….kelmarin i nak amik gamba passport..so i tahu ade satu kedai gamba kat ampangan nie…mmg bukak sampai malam…so dalam 8:20malam i da smpai kat kedai ni…i perasan kedai ni da x macam dlu i penah datang…da tak berape terurus…huhu…sampai kedai…i ckap kat staf situ yg i nak wat gamba passport…so die kate…ok terus ke belakang (dlu mase i penah wat gamba passport die soh naek kat atas…skg da tuka kat bawah jer…) ok i pon ke belakang…and tanye die soklan peberet customer…bape lame bole siap?? so die dengan condifen nye cakap…dalam 15 minit…hmm…okey la…normally dalam 10-15 memang boleh siap…so i pon xde nak siap2 sangat…terus snap muke i yg comey nie…3 kali snap…so die kate da okey…time nak kua…ade 1 lagi family bawak 2 org anak…pon nak amik gambar passport…i bile da siap..duduk la tunggu kat lua…staf td pon x la lame amik gamba bdk2 tadi…

settle snap gamba…so staf nie gi la kedepan…ngadap itu pc maa…mau wat print itu gamba…huhu…kat sini i rase..hui cepat mcm da nak siap…so tunggu je la sambil2 tgk cth gambar2 photo shut yg ade…satu2 i belek….ye la da xde ape nak buat…pastu i tgk staf td masih kat komputer…pic still not print yet…saba je i menanti…dalam kedai gamba ni…ade jugak service tuk photostat…so ade la 2-3 org budak sek men nie…dtg nak photostat…bdk2 ni pon…dok diam je depan kaunter…ade la dlm 5 minit…pastu bdk2 ni cakap la kat staf nie…yg die nk photostat…so dengan selambe…staf ni cakap…adik bleh pergi kedai belakang tak? kat belakang ade kedai photostat jugak…huhu…time i dengar staf nie ckap macam tu…mule la i rase…camni ke kedai melayu nak maju…orang nak bagi rezki…die senang2 tak mau amik…

mase terus berjalan…gamba passport masih tak siap2…rase da nk marah dah nie…tgk die dok kat komputer sambil x tau wat mende…adoiyaii…org kedai gamba laen sekijap je wat bende2 nie…hmm…xpe la…gi la kat giant ampangan jap…kua kan duwet…harap2 lepas gi atm da siap…jalan tak la bape jauh…tp pastu leh terserempak ngan membe lame…sembang2 jap…pastu da settle amik duwet…dtg balik kat kedai gambar tu..huhu…still tak siap2 jugak…haha…memang service tahap “terbaek lah….nora kasi 1/2 bintang!!!” wakakaka…memang menguji kesabaranan tul…jom layan customer2 yang da muke ketat…

jom layan pulak staf yang bleh masuk hati kering dah nie…

i tak la salahkan staf ni 100%…sbb i tengok pon die sorang je…cume maybe staf nie tak brape cekap nak wat keje sorang2 kot…customer 4-5 orang…ye la..die ni je satu2nye kedai gamba yang ade kat area ampangan nie…nk gi semban macam jauh pulak…huhu…hadap je lah…tapi next time…kalau tau camni service die…better try gi kedai laen lah…huhu…yang tau kedai ni…paham2 je lah…

okey lah…cume harapkan prestasi kedai ni leh dipertingkatkan lagi…so peniaga2 yang laen…hopefully uolls tak la amalkan mcm nie…sampai customer tak senang duduk…last2 tunggu hampir 50minit baru siap…awal td cakap dalam 15 minit je bleh siap..huhu…rugi emas i…ye la..kan org tua2 dlu cakap…mase itu emas..so banyak la emas yang i da rugi… 🙂 k c u next entry…

Sarapan di pekan sg besi lama

sepagi di pekan sg besi

salam uolls…da seberape ketika tak tulis kat sini rase windu pulak…just a couple of week ni i busy sket…hihi…okey kali ni i nak citer & share satu tempat i pegi ni…sebuah pekan lama di tengah2 key ell nie…eh eh…tak la tengah2 sangat haha…pekan lame ni name die pekan sg besi…some people call…pekan sg besi lama…waa…memang nampak kelamanye…meh i blanje u camne rupe pekan tu…

haa…camne uolls…nmpak tak ke stylo an pekan lame sg besi ni…huhu…cam rase kat pekan ghombau lak…sbb banyak kedai 2 tingkat je…huhu…mase lepak kat sini rase mcm agak tenang…takde serabut sangat…

chop!!! macam mane i tau tempat ni?? huhu…alkesahnye…i ade satu appointment dekat area bandar tasek selatan ni…abes je appointment tu…i rase lapa…so i try la tanye lebai gugel nie…ape sarapan best2 kt area2 sini…pastu ade la a few blogger yang suggest ke pekan lama sg besi nie..huhu…i check ngan mr waze…waa…dokek yo ghupo eh…:)   so dgn berhati2 i drive ke tempat yang telah disarankan… masuk je simpang ke pekan sg besi ni…1st skali akan nmpak balai pulis…huhu…okey agak rase selamat la…ade balai pulis…hihi…cam kg2 dlu2…mesti ade balai pulis…cam citer bukit kepong lak…

so…i try pusing2 pekan ni…nak gak tau ape ade sekitar pekan nie…banyak shop lot lame2 2 tingkat…ade pasar & hujung ade bank…blah blakang ade new style shop lot…tp i tertarik ade stall tepi jalan sebelah ngan kedai mamak tuk sarapan kali nie…parking pun x brape nk susah…

i sebenarnye…mmg peberet makan kat stall2 nie…kene pulak klau mmg rase die kene ngan tekak ni…huhu…stall ni depan or bersisi ngan kedai mamak…duduk kedai mamak…order kat acik stall tu…mcm2 ade…tp yg tekak ni nak makan nasi lemak…wow…ade mcm2 lauk…jom layan gamba lauk2 yang ader…

so dalam banyak2 pilihan yang merambangkan mata 1 nie…so i bekenan dengan lauk nie…

tu dia…nasi lemak paru…huhu…memang tak mengeciwakan…sodap pon sodap…ramai org tanye…camne i nak ratekan satu satu makan tu sebagai sedap?? entah lah…i bukan la ade degree dalam bidang masak memasak nie….tp untuk pengalaman tekak i nie…kalau makan nasi lemak…nak la rase nasi tu ade rase lemak2 skit…sambal nye sedap…ade pedas2 yg sesuai dan rase apru tu pun sedap…nak nak portion die pon mencukupi…huhu…terbaek lah…

ni view dari tempat i makan…stall akak tu mmg ramai org datang singgah beli sarapan…tapau ke atau makan kt sini…cume kalau tgk dalampic kat atas tu…ade nampak kawasan depan stall tu mcm da mule ade construction…hmm…apekah akan berakhir pekan sg besi lama ni dengan pembangunan baru?? huhu…so lepas nie…kalau uolls tak de idea nak makan sarapan kat mane…so i suggestkan uolls ajak la laki or wife u or boypren gurlpren makan sarapan kat sini…tak susah pon nak cari tempat nie…okey c u next entry…bye… 🙂

#thumbsup